Njeni izbori

Flash mob: Svaki posao je ženski posao!

Zašto se žene u većem broju ne uključuju u javni i politički život? Zašto žene nisu motivirane da izađu u većem broju na izbore?

Kako bi skrenule pažnju na ova pitanja, 3. oktobra u Sarajevu, na Trgu Alije Izetbegovića (kod šahovskog polja) u 17:00 organizujemo takozvani flash mob ili, u slobodnom prevodu, kratko al' slatko druženje kojim bismo skrenule pažnju na ova pitanja, pozvale građane i građanke da izađu na izbore, kritički pristupe izboru kandidata i/ili kandidatkinja za koje će glasati, kao i da ne zaborave da je svaki posao ženski posao!

Zakon o ravnopravnosti polova BiH kaže da ravnopravnost postoji onda kada je jedan od polova zastupljen najmanje u procentu od 40% u svim tijelima vlasti na svim nivoima, dok Izborni zakon kaže da trećinu kandidatskih listi trebaju sačinjavati žene. Harmonizacija ova dva zakona ostaje otvoreno pitanje, međutim, ono bitnije je zašto se procenat žena u lokalnim vlastima smanjuje od izbora do izbora?

Naime, iako su žene mnogobrojnije u biračkom tijelu, nakon lokalnih izbora 2004. godine u lokalnim vlastima bilo ih je 17,4%, dok je taj procenat pao na 14,9% nakon izbora 2008. godine.

„Njeni izbori“ naziv  je kampanje koju zajedno provode inicijativa http://www.zenskaposla.ba i Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu, a s ciljem da se promoviše kritičko razmišljanje i odlučivanje o izbornim kandidatima/kandidatkinjama zasnovano na dokazima i argumentima, istovremeno podstičući širu debatu o ulozi žena u politici i sveprisutnom problemu nejednakosti žena u vladajućim strukturama.

Kroz projekat želimo predstaviti pozitivne primjere uspješnih žena političarki i žena koje su postigle određene pozitivne promjene u društvu. Također, predstavljamo rezultate istraživanja koja govore o ženama u politici u BiH, te posjećujemo bh. gradove gdje koristimo stand-up komediju da podstaknemo diskusiju o relevantim pitanjima, kao i o mogućim rješenjima.

Kampanja se provodi u sklopu projekta Arts and Nets for Equality in Elections uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Za više informacija, pišite na mail adresu: sejla.dizdarevic@oneworldsee.org. Također, bile bismo vam zahvalne ako biste potvrdili vaše prisutstvo na: https://www.facebook.com/events/102220169936356/