Lokalne teme Online nasilje Sigurnost i privatnost Take back the tech

16 dana aktivizma

16 dana aktivizma je globalna kampanja usmjerena protiv rodno zasnovanog nasilja. Cilj kampanje je da se podigne svijest o ovome problemu i započne rad na njegovom rješavanju.

Kao i prethodnih godina OneWorldSEE, zajedno sa partnerskim organizacijama se priključuje ovoj globalnoj akciji kroz kampanju Vratimo Kontrolu nad Tehnologijom.

Ove godine fokus je na nasilju koje se dešava kroz korištenje tehnologije. U skladu sa ovogodišnjim fokusom prezentiraćemo mapu na koju se mogu staviti slučajevi online nasilja. Mapu možete pogledati ovdje.

Pred niza online akcija koje ćete moći pratiti preko portala zenskaposla.ba, našeg fun page-a https://www.facebook.com/zenskaposla.ba ili twitter-a @zenskaposlaBA , planirano je i održavanje slijedećih aktivnosti:

29.11. Projekcija filam Budrus i druženje sa Iltezam Morara u Sarajevu. Trailer filma: http://www.justvision.org/budrus
Film je snimalo više aktivista/kinja koje su učestvovale na ovim protestima, zajedno sa mještanima i mještankama. Nakon projekcije planirana je diskusija na temu: žene i tehnologija

2.12. Kolačići sudbine i info akcija na ulici "Dođi po svoj kolačić sudbine"

7.12., 8.12. i 9.12. biće održane radionice na temu cyberfeminizma sa Sajber Van Der Last  http://www.shareconference.net/en/program/ Treninzi će se održati u Sarajevu, Zenici i Prijedoru.

Partnerske organizacije:  Okvir, Udruženje mladih Ilovača, Infoteka, Antifašistička akcija Mostar, Abrašmedija, Žene ženama, Helsinški parlament građana Banja Luka, Viktorija 99, Omladinski centar Ljubija, Centar za mlade "KVART" Prijedor, Oštra nula, Forum žena Bratunac i Akcija građana.

Više informacija biće dostupno uskoro, a za sva pitanja možete nas kontaktirati na info@zenskaposla.ba.