Liderke

Ravnopravnost je pobijedila

Amra Babić je novoizabrana načelnica opštine Visoko. Prije nego je izabrana na to mjesto, bila je vijećnica u Opštinskom vijeću Visokog, a potom i ministrica u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Slijedi kratki intervju sa Amrom Babić.

Kako se osjećate kao načelnica?
Prije svega ja ću reći da sam jako sretna, jako sam zadovoljna. Puno mi znači povjerenje građana, jako puno mi znače čestitke, zagrljaji, poljubci, čak i suze, posebno žena.

Da li ćete se razlikovati od svojih prethodnika, da li mislite da vi možete ponuditi nešto više?
U svojoj predizbornoj kampanji, trudila sam se da program i platforma sa kojom je SDA nastupila i ja kao kandidat budu drugačiji, budu obečavajući, budu garancija biračima, da ne ostane samo prazno slovo na papiru. Slijedeće četiri godine vidim kao jako važne u kojima će trebati mnogo odlučnosti, hrabrosti, strpljenja, marljivog rada i predanosti radu. Spremna sam na sve to.

Zašto ste prihvatili kandidaturu za načelnicu opštine Visoko?
Kandidaturu sam prihvatila iz spremnosti da nešto uradim kako bi lokalna zajednica opštine postala bolja, postala kvalitetnija za sve njene građane. Prioritet i prvi zadatak, moj i lokalne uprave u mom mandatu bit će ekonomski rast i razvoj, odnosno stvaranje boljeg poslovnog ambijenta kako bismo investicije doveli u opštinu Visoko i otvorili radna mjesta.  

Da li ste čuli za kampanju 101 razlog zašto glasati za ženu?
Naravno, da jesam. I sama sam bila dio te kampanje. Dvije godine sam bila uključena u aktivnosti koje jesprovodio ženski nevladin sektor. Mislim da je jako značajno motivirati žene.  Svoj uspjeh vidim kao uspjeh svih bosansko-hercegovačkih žena koje žele ostvariti političku ili poslovnu karijeru i koje, ustvari, žele da na bilo koji način doprinesu svojoj zajednici, bilo kao majke, kao odgajateljice porodice ili na bilo koji drugi način.

Obzirom da u Visokom ne žive samo osobe islamske vjeroispovjesti, kakve reakcije očekujete od građana i građanki na Vaš hidžab?
Ne znam šta ima toliko čudno i interesantno u tome što sam ja žena sa maramom? Ovo je Evropa, ovo je BiH, ovo je pobjeda demokratije i pobjeda tolerancije, pobjeda ravnopravnosti. Moji birači nisu samo bosanci islamske vjeroispovjesti. Moji birači su moji prijatelji, moje komšije Srbi, Hrvati i Ostali.

Po Vašem mišljenju, zašto se žene sve manje i manje kandiduju na izborima?
Izborni zakon je odredio da najmanje 30% žena mora biti na svim listama i mislim da sve političke stranke to poštuju. Možda malo više trebamo motivirati žene da se uključe u politiku. Politika je jako zahtjena i  ostavlja vam jako malo slobodnog vremena. Mislim da uzroke ne trebamo tražiti samo u muskarcima, nego pomalo i u nama ženama. Zato pozivam žene da budu aktivne, da traže svoje mjesto i da uzmu ono što im pripada u ovom društvu.