Liderke

Nova radna mjesta i investicije

Divna Aničić je rođena u Mrkonjić Gradu gdje je završila osnovnu i srednju školu. U Beogradu je završila studij mašinstva, nakon čega se vraća u rodni grad. Na izborima 2004. godine izabrana je za odbornicu, odnosno predsjednicu Skupštine. Među 23 odbornika, bila jedina žena. Na izborima 2008. mandat joj je obnovljen i tu funkciju je obavljala do 2010. godine kada se prvi put kandidovala za načelnicu. Slijedi kratki intervju sa načelnicom Mrkonjić Grada.

Na koji način ste se odlučili za političku karijeru?
U političke vode sam, što kažu uplovila još 1998. godine. Tada sam radila u elektroprivredi, nisam bila posebno aktivna, ali kada živite u manjoj sredini onda je politika način života i teško je izbjeći. Mnogi to ne priznaju, ali ja sam se počela baviti politikom na nagovor mojih prijatelja. Već 2000. godine sam bila kandidatkinja na izborima. Tada sam i izabrana za odbornika, ali nisam stupila na tu funkciju uslijed nekih političkih dogovora. 2004. ponovo sam izabrana, a potom i 2008. godine. 2011. odlazi tadašnji načelnik opštine. Nije to baš išlo brzo, išlo je nekim putem od članstva u mladima, ljepljenja plakata, djeljenja letaka pa evo sad do načelničkog mjesta.

Na koji način ste izabarali političku opciju kojoj pripadate?
Bilo je to još 1998. godine. Tada su u Mrkonjić gradu većinom svi bili u SDS-u. Možda je to bio i neki onako, maldalački bunt bez pravih saznanja o socijaldemokratiji i o tome što promoviše Milorad Dodik i njegova partija. Naravno, kasnije sam sazrijevanjem, politički i po godinama, prihvatila te ideje i shvatila da je to prava stranka.

Koje su to pozitivne promjene koje ćete napraviti u vašoj lokalnoj zajednici?
Ovo su moji drugi izbori za načelnicu opstine. Već sam prošla jedne izbore, imala sam mandat nekih godinu i po dana. To nije ni mnogo ni malo da se nešto uradi, da se pokaže. Moje opredejeljenje u mandatu jeste pokretanje privrednih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Mrkonjić Grad je od 2004. godine doživio velike promjene u oblasti infrastrukture, javnog života, sporta, kulture, komunalnih usluga, uređenja grada… Mislim da je sada vrijeme da stanemo sa kapitalnim ulaganjima. Trenutno ne postoje neasfaltirani putevi u našim mjesnim zajednicama. Imamo i razvijen privredni program zapošljavanja koji ćemo jos da unaprijedimo. Već se poodmaklo u izgradnji fabrike silicijuma u Mrkonjić Gradu, koja će zapošljavati 100 radnika. Sporazum je potpisan prošle godine, a to će biti velika pozitivna promjena i veliki uspjeh za ovaj grad.

Od ukupnog broja vaših saradnika/ca, kojiko imate saradnica?
Kada je izabran načelnik opštine 2004. godine, od četiri načelnička odjeljena tri su vodila žene. Trenutno, od pet odjeljenja imam samo jednu ženu. Takva je situacija, ali te žene su otišle na neke više funkcije i više položaje. I to neki uspjeh. Trenutno je direktorica Centra za socijalni rad – žena, direktorica dječijeg vrtića je žena, direktorica jedne osnovne škole je žena, direktorica biblioteke je žena.

Da li mislite da muškarci mogu preuzeti ulogu žene u domaćinstvu, obavljati "tradicionalno ženske poslove"?
Mislim da mogu. Smatram da postoje samohrani roditelji – muškarci koji vrlo dobro obavljaju tu ulogu. Vjerovatno ih ima manje… Djeliti poslove na muške i ženske i uloge u domaćinstvu, ja nisam za tu pricu. Da sam tako razmišljala nikad ne bih ni bila na ovom mjestu na kome jesam. Mislim da mogu.

foto: glassrpske.com