Lokalne teme Njeni izbori

Otvoreno pismo javnosti

NAPOMENA: Ispravka na članak otvoreno pismo javnosti 

U utorak, 18.12.2012.  sastale su se nevladine organizacije koje su vodile kampanje Njeni izbori 2012, 101 razlog zašto glasati za ženu, Glasajmo za ženu! da bi analizirale rezultate sa posljednjih lokalnih izbora kroz kvantitativne javne podatke i kvalitativne evaluacije svojih kampanja i pokušali kreirati zajedničke strategije za budućnost. Ovim putem želimo ukazati na nezavidan rezultat koje su kandidatkinje ostvarile u 2012. godini, gdje je od  cjelokupnog broja od preko 30 000 kandidata i kandidatkinja na izbornim listama, ukupno izabrano 5 načelnica i 502 vijećnice.  Smatramo da je važno informirati građane i građanke o ovim rezultatima, kao i pozvati predstavnike/ice državnih institucija, stranaka i nevladinog sektora da udružimo kapacitete kako bismo na predstojećim izborima mogli ostvariti povoljniji rezultat. 

 
Zajednički zaključci su sljedeći:
 
Pored uloženih napora, vjerujemo da prostor za napredak postoji, te osjećamo potrebu da preuzmemo dio odgovornosti za ovaj rezultat. Da bi došlo do ostvarivanja boljeg ukupnog učinka na predstojećim izborima moramo raditi zajedno, optimizirati resurse, udružiti kapacitete, bolje koordinirati aktivnosti i na najbolji mogući način koristiti sinergiju. 
 
Smatramo da je važno napomenuti da su rezultati izbora razvrstani po spolu obaveza Centralne izborne komisije (CIK), a Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine je odgovorna da vrši monitoring i da se pobrine da se ovaj dio Zakona o ravnopravnosti spolova sprovodi. Međutim podaci koje smo dobili od CIK-a nisu bili dostupni za javnost. Zahtijevamo od CIK-a da implemetira svoje zakonske obaveze i da prikazivanje statističkih podataka po spolu  postane mandatorno.  Vrlo smo ponosne da su ženske organizacije odgovorne za kreiranje prve, otvorene,  javne baze podataka o rezultatima na lokalnim izborima, za tri izborne godine 2004., 2008., 2012.,  koja je podržana od strane Misije OSCE-a u BiH. Pozivamo javnost da koristi ove mape, verificira podatke, uradi analize te nam uputi povratne informacije da bismo zajedno mogli bolje percipirati probleme i izazove. 
 
Također se želimo osvrnuti na koncept zatvorenih biračkih  lista, kao jedan od pomenutih prijedloga za predstojeće izbore. Analizirajući kvalitativne podatke, možemo reći da ne postoje strategije za podršku kandidatkinjama  i da se otvoreno protivimo  konceptu zatvorenih biračkih lista. Iako je svaka treća osoba na izbornim listama  žena,  iskustvo koje smo dobili kroz rad sa kandidatkinjama nam govori da se žene suočavaju sa velikim izazovima i da im nije dostupna podrška od strane stranaka u mjeri u kojoj bi trebala biti. Zbog ovog razloga smatramo da bi se kandidatkinje dovele u nepovoljan položaj sa uvođenjem zatvorenih lista i duboko vjerujemo da samo biračko tijelo može i treba da odluči o svojim predstavnicima i predstavnicama.
 
Gledajući dinamiku i podršku koju su donatori obezbijedili, želimo  da ukažemo na činjenicu da podrška ne smije biti prisutna samo tokom izborne godine, već je važno stvoriti kontinuitet. Jedino se na taj način može izgraditi povjerenje građana i građanki koji/e čine biračko tijelo, a u isto vrijeme izgraditi kapacitet političarki, kao i stranaka. 
 
Pozivamo stranke i institucije da se aktivnije angažuju i  zajedno doprinesu stvaranju društva jednakih prava i jednakih mogućnosti. 
 
Potpisnice:
Jadranka Miličević, izvršna direktorica Fondacije CURE
valentina hvale pellizzer, izvršna direktorica One World SEE/ženskaposla.ba
Zilka Spahić-Siljak, program menadžerica TPO Fondacije Sarajevo