Online nasilje Sigurnost i privatnost

Mobilna aplikacija kao spas?

Činjenica je da je upotreba i rasprostranjenost mobilnih telefona u porastu, no da li mobilna tehnologija ima potencijal da značajno doprinese smanjivanju broja slučajeva nasilja nad ženama u budućnosti?

Usljed sve veće stope uličnog nasilja, gdje su većina žrtava djevojke i žene, društvo se okrenulo  ka tehnologiji kao jednoj od opcija za prevenciju istog. Tako su kreirane aplikacije koje funkcionišu po principu  SOS službe, odnosno prve pomoći. U slučaju nasilja aplikacija će putem vašeg mobilnog operatera javiti porodici i prijateljicama gdje se nalazite. Neke od aplikacija su: Guardly, Circle of 6, bSafe, Life 360 Family Locator. Rade uz pomoć GPS-a, SMS-a, GPRS-a te mapa lokacije. Većina ovih aplikacija funkcioniše po principu da u trenutku kada se osjetite ugroženo, pritisnete jednu tipku putem koje automatski birate brojeve, odnosno šaljete poruke ljudima koje ste  prethodno odabrali. Većina radi na iPhone telefonima kao i na androidima.

Indija – zemlja sa veoma visokom stopom nasilja nad ženama se sve aktivnije uključuje u proces razvijanja ovakvih mobilnih aplikacija. Jedna od najnovijih i najrazvijenijih aplikacija se zove 'Fight back' i još uvijek se nalazi u testnoj fazi. Najveći problem jeste što i dalje služi isključivo i samo za obavještavanje bližnjih da je žena u opasnosti.  Kreatori ove aplikacije Indian Eye Security Pvt Ltd, kažu da bi aplikacija mogla biti od koristi i korporacijama koje bi na ovaj način mogle donekle da zaštite žene koje rade do kasnih sati i moraju da se kreću parkinzima ili mračnim zabačenim ulicama koje spadaju u  kritične zone. 

Dr. Kiran Bedi,  prva Indijska policajka sa najvišim činom i aktivistkinja, kaže da vlade diljem svijeta moraju stvoriti i ojačati svoju komunikaciju sa građanima i građankama o problemu nasilja nad ženama i da bi jedan od načina mogao biti upravo kroz informaciono komunikacijske tehnologije (IKT).  Bedi se osvrnula na nedavni stravičan zločin nad 23-ogodišnjom djevojkom koja je nakon  višesatnog silovanja i zlostavljanja u autobosu od strane šest sugrađana, podlegla pod ozljedama. Istaknuto je da prvo treba postojati volja vlade i nevladinog sektora da se riješi ovaj problem, nakon čega slijede i rješenja. 

Još jedan interesantan primjer upotrebe mobilnih aplikacija u slučaju prevencije nasilja nad ženama, odnosno edukacije o problemu  je besplatna mobilna igrica pod nazivom Moraba, razvijena u Keniji.  Nakon urađenog istraživanja, jedna od idejnih kreatorki Anne Shongwe je uvidjela  da mladi provedu i do 6 sati dnevno aktivno na mobilnim uređajima. Prepoznala je potencijal mobilnih telefona da bi se mladi educirali o rastućem problemu. Moraba je bazirana  na Južnoafričkoj  društvenoj igrici Morabaraba i kroz niz kviz pitanja pokušava da edukuje mlade i promijeni njihove percepcije. Također, nudi i odgovore djevojkama šta učiniti u slučaju da se nađu u rizičnoj situaciji.

Upotreba tehnologije u vidu zaštite djevojaka i žena od (potencijalnog) nasilja jeste jedan od načina, ali zasigurno ne bi smio biti prvi niti jedini.

Foto: Flickr