Liderke Lokalne teme Njeni izbori Sigurnost i privatnost

Bh. političarke gdje ste na društvenim mrežama?

Poznato je da broj izabranih kandidatkinja na posljednjim izborima u Bosni i Hercegovini nije na  zavidnom nivou.

Isto tako, poznata je činjenica da je sa globalizacijom i ekspanzijom upotrebe tehnologije u svim sferama javnog i privatnog života, upotreba društvenih mreža postala dio naše svakodnevnice. Ako povežemo ova dva pitanja, doći ćemo do saznanja da se možda upravo u tom digitalnom vakumu nazire novi potencijal biračkog tijela.

Prema posljednjim istraživanjima, broj korisnica je premašio broj korisnika na društvenim mrežama. Pored toga, navodi se da društvene mreže favorizuju 'autsajderke/e' i nova lica/imena u političkoj sferi, tako da itekako mogu postati koristan alat političarkama i aktivisticama.

Od predsjedničkih izbora 2008. godine u Americi, i revolucionarnog načina komuniciranja sa biračkim tijelom unutar virtualnog svijeta, sve je značajnije prisustvo američkih političarki na društvenim mrežama. Tako je Hilary Clinton kroz korištenje Facebook-a 'digitalizirala diplomatiju', a Huffington Post joj je dodijelio nadimak 'Obamin guru za tehnologiju'. Republikanka Michele Bachmann je uz pomoć svog tima kreirala mobilnu aplikaciju putem koje zainteresirani/e mogu pratiti njene političke aktivnosti, a redovna je i u v-loggingu (video bloggingu) gdje odgovara na pitanja korisnika/ca društvenih mreža.

Magazin Time procjenjuje da će do 2016. godine zaživjeti globalni trend aktivne upotrebe drušvenih mreža pri političkim kampanjama i da će predstavljati osnovnu platformu diskursa. 

Političarke, ukoliko još nemate profile na popularnim drušvenim mrežama, krajnje je vrijeme da se aktivirate, podijelite javno svoje strategije, vizije i uključite se u diskurs sa građankama i građanima.

Preko mape, koja je već ranije prezentirana na portalu zenskaposla.ba, političarke mogu da mapiraju svoje aktivnosti i upoznaju širu javnost sa svojim online prisustvom, što ovim putem i ohrabrujemo. 

Foto: Flickr