Globalne teme

Irfan Ali Khudi: Utišani, nezamjenjivi glas aktivizma

'Ja sam rođen da da se borim za ljudska prava i mir. Moja vjera je poštovanje i ljubav prema svim religijama.' – Irfan Ali Khudi

Pakistanski Bytes for All žali gubitak našeg Ifrfana Ali Khudi-a, poznatog i hrabrog branitelja ljudskih prava porijeklom iz Quetta, Balochistan-a. Irfan Ali je izgubio svoj život u eksploziji tokom prošlosedmičnih samoubilačkih napada na Rehmat Chowk, Alamdar Road u Quetta-i.

Irfan Ali je bio ugledni aktivista za ljudska prava u Pakistanu. Njegov rad je bio fokusiran na rodna ptanja, međureligijsku toleranciju i prava manjina. Učestvovao je u velikom broju inicijativa i nekoliko različitih mreža civilnog društva. Mora biti istaknuto i to da je bio jedini muški član pri UN Women savjetodavnom odboru u Pakistanu.

Od aprila 2012 godine, Irfan je bio član Bytes for All u Pakistanu, uključen u različte kampanje i incijative. U novembru 2012, preuzeo je savjetodavnu ulogu za Take Back the Tech (Preuzmi kontrolu nad tehnologijom) projekat u Pakistanu. Našem udruženju je pridonio sa neizmjerno vrijednim i korisnim  savjetovanjem i snažnom podrškom, te je iza sebe ostavio naslijeđe koje se mora slijediti svim mogućim sredstvima i izvorima, tako da njenov nedovršeni plan može dostići slijedeći nivo i njegov san može biti ostvaren.

Upravni odbor, čitav tim zajedno sa volonterima Bytes for All, su iznimno pogođeni bolom  zbog gubitka više od stotinu života, uključujući lidere poput Irfana , kao i mnoge druge. Najoštrije osuđujemo nedavni val terorizma.

Apeliramo na vladu da iskoristi sve svoje resurse i mehanizme za provedbu zakona da obuzda terorizam i zaštiti dragocjene živote građana i građanki u Pakistanu, naročito branitelje/ice ljudskih prava i novinare/ke koji/e rade svakodnevno u visoko rizičnim konfliktim zonama.

Preneseno sa Bytes for All, Pakistan 

Foto: Flickr