MojBit Sigurnost i privatnost

Sretan #InternetFreedomDay!

Prije tačno godinu dana zaustavljena je velika prijetnja po slobodu korisnika/ca interneta. Naime, tog dana poslane su u mirovinu (prije nego su i zaživjle) SOPA  i PIPA.

Zahvaljujući takvom razvoju događaja, danas se obilježava jedan od najbitnijih dana u historiji slobodnog i otvrenog interneta – Dan slobode interneta (#InternetFreedomDay). Prije tačno godinu dana hiljade web sajtova širom svijeta su zatamnjeni, uključujući WikipediaWordPress i Wired Magazine. Istovremeno hiljade osoba su se okupile na ulicama s ciljem da protestuju protiv SOPA i PIPA.

18. januara, internet zajednica je poslala jasnu i glasnu poruku: nećemo prihvatiti cenzuru. I danas šaljemo poruku nadležnim da se to nikada neće desiti! Preplavićemo internet porukama koje obrazlažu zašto volimo internet. Ujedno ćemo podsjetiti donositelje odluka da ćemo braniti internet od svih legislativa koje su prijetnja našim pravima.

Pobjeda protiv SOPA i PIPA bila je okosnica rađanja globalnog pokreta koji će štiti internet, počevši od sudbine ACTA-e u Evropi, preko nacionalnog firewalla u Pakistanu do sprečavanja vlada da preuzmu internet preko ITU-a. Šta bi značilo za internet da bude pruzet od strane ITU, možete pogledati na videu ispod (dostupan je i prevod na bhs-u)

Ove godine pritisak se nastavlja. Nastavalja se borba za odbranu digitalnih prava u 2013. godini. Danas jeste dan da se sjetimo Aaron Scwartza i njegovog uticaja na slobodu pristupa informacijama. Više možete naći ovdje.  
 
Sretan #InternetFreedomDay!

Izvor: https://www.accessnow.org/