Liderke

Marie Curie – prva dvostruka Nobelovka

Marie Curie (1867-1931) je prva dvostruka nobelovka i generalno prva žena s Nobelovom nagradom. Prvog Nobela dobila je 1903. godine (zajedno sa Bekerelom i suprugom) za fiziku, a drugu Nobelovu nagradu dobila 1911. godine za hemiju.

Zajedno sa suprugom Pierre Curie je izolovala radioaktivni elemenat radijum. Otkrila je element polonijum. Dobiti dvije Nobelove nagrade u različitim poljima, osim Marie, uspio je još samo Linus Pauling.

Živjela je u Poljskoj u vremenu kada je ženama zakonom bilo zabranjeno da studiraju, radila je kao guvernanta da bi zaradila novac i preselila se u Pariz da studira. Bila je prva žena s diplomom doktorice na Francuskom univerzitetu. Na fakultetu upoznaje Pierre Curie, budućeg muža i saradnika, par godina kasnije rodila je kćerku Irene.

Nije imala namjeru posvetiti se ulozi majke i žene, već je nastavila da radi na doktoratu, što je bilo radikalno za to vrijeme. Danas u njenu čast više obrazovnih, istraživačkih institucija i medicinskih centara nose ima Curie, uključujući Institute Curie i Unverzitet Pierre and Marie Curie, oba u Parizu.

Više o Marie Curie na:

http://www.nndb.com/people/718/000029631/

http://www.aip.org/history/curie/contents.htm

http://www.biography.com/people/marie-curie-9263538

Foto: Flickr