Globalne teme

Nasilje nad ženama – Slučaj Egipat

Slučaj brutalnog silovanja učesnice protesta u Egiptu, šokirao je svjetsku javnost i po ko zna koji put nasilje nad ženama i njihovo "normalno" funkcionisanje u društvu doveo u centar pažnje. 

Za utorak sa početkom u 18:00  sati po lokalnom vremenu  (17:00h po našem vremenu) planirano je okupljanje ispred egipatskih ambasada širom svijeta. 

Mi, građanke i građani svih nacionalnosti širom svijeta, nećemo gledati u tišini širenje epidemije seksualnog terorizma. Želimo pokazati našu podršku, solidarnost i divljenje za zlostavljane koje su platile cijenu vlastitim tijelom tokom egipatske revolucije, te herojskim volonterima/kama koji/e riskiraju svoje živote za siguran Tahrir.

Seksualni terorizam je 'tehnika' koja se opsežno koristi  od strane egipatske rulje s ciljem da se ozlijede, ponize i prestraše protestantice na Tahrir trgu, tokom tekućih revolucija i ustanaka u Egiptu.

Bolji uvid u situaciju u Egiptu možete dobiti ako pročitate pismo koje je napisala aktivistkinja Manal Hassan koja između ostalog kaže: '..ona se odjednom nađe odvojena od svojih prijatelja i okružena sa 100, 200, 300 ljudi. Oni joj kidaju odjeću noževima koji joj ozlijeđuju tijelo, okreću joj vrat i vuku kosu prisilno je ljubeći, stotine ruku joj dodiruje tijelo i kolektivno je siluje prstima zabodenim u njezine genitalije. Ženu rulja vuče sa jednog mjesta na drugo, po zemlji kroz blato i smeće. Ljudi koji joj pokušavaju pomoći su također napadnuti: muškarci su ugušeni odjećom ili im se prijeti noževima, žene se okružuju i prolaze isti užas.

I ne samo to, ali čak i onda kada uspije da pobjegne od ovog terora, većina skloništa odbija da je primi, jer od tog trenutka u očima društva ONA je ta koja je odgovorna za zločin koji su počinili njoj, a ne sam počinitelj.

U očima društva, ONA je ta koja predstavlja simbol sramote, a ne oni koji pokušavaju brutalno da je ušutkaju. Seksualno nasilje je postalo sve više društveno prihvatljivo u Egipatskom društvu tokom proteklih 10-15 godina, tako da danas svjedočimo silovanju kao alatu političke opresije.'

Foto: Flickr