Milijarda ustaje

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE 11.02.2013.

115 organizacija i institucija iz BiH prijavilo je svoje  aktivnosti u 34 mjesta i grada u okviru  realizacije kampanje Jedna milijarda ustaje (One Billlion Rising) – globalna kampanja protiv nasilja nad ženama,djevojkama i djevojčicama. U sklopu ove kampanje 14. februara, 2013. u 14h aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke Sarajeva će se na Trgu Djece Sarajeva ( platou ispred BBI Centra) pridružiti aktivistima/icama širom svijeta u kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE.

U Sarajevu kampanji  JEDNA MILIJARDA USTAJE, najvećem aktivističkom danu u historiji V-dana, globalnom aktivističkom pokretu protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama će se priključiti direktor USAID-a David Barth sa suprugom, Danuta Moon supruga američkog ambasadora, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey u BiH te druge poznate osobe iz kulturnog, javnog i političkog života BiH. Pored plesa koji je centralna aktivnost ovog događaja aktivisti i aktivistkinje brojnih organizacija uključenih u kampanju će dijeliti promotivne materijale te direktno informisati građanstvo o problemu nasilja nad ženama u BiH.

Ovaj događaj je pokrenut kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana. Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procjenjuje se da čak JEDNA MILIJARDA ŽENA, DJEVOJAKA I DJEVOJČICA trpi nasilje.

Organizacije koje su do sada dio kampanje su: Edukacija za ljudska prava i aktivno građanstvo na Zapadnom Balkanu, Fondacija Schüler Helfen Leben, Centar za promociju civilnog društva, Institut za razvoj mladih KULT, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH, Asocijacija XY, NGG CD Volonteri i prijatelji Konjica, ONE WORLD SEE, OKVIR, USAID, Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA,  Mreža za izgradnju mira, Fondacija CURE, IMIC-Internacionalni Multireligijski Interkulturni Centar, zenskaposla.ba, Žene Ženama, Pravo Ljudski Film Festival, Akcija građana, Fondacija lokalne demokratije, Art kino Kriterion, ART LAB idr.

Kampanja  Jedna milijarda ustaje odvijat će se simultano u 200 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca/ki, među njima članovi/ce vlada i parlamenata, i ugledne javne osobe. U BIH će se protestno plesati u Mostaru, Banja Luci, Travniku, Turbetu, Brčkom, Visokom, Doboju, Tuzli, Zenici, Jablanici, Prijedoru  itd.

Jedna milijarda ustaje je početak novog svijeta i nove energije. Ovo nije kraj naše borbe, nego njezino snaženje. 14.02.2013. plesat će se u znak solidarnosti sa svima onima koji/e preživljavaju nasilje. Pozivamo vas da se uključite u kampanju Milijarda ustaje i svaki dan u godini radite na sprječavanju i zaustavljanju nasilja.

Za više infomacija kontaktirajte: dzkaric@asocijacijaxy.org ili  033 260 761 .