Globalne teme

Solidarnost sa aktivistkinjama iz Egipta

Spontano okupljanje aktivistkinja (uslijedilo nakon poziva koji je kružio facebookom) desilo se i ispred Egipatske ambasade u Sarajevu. Naime, dana 12.2.2013. svi/e građani/ke (svijeta) su pozvani/e da se solidarišu sa aktivistkinjama iz Egipta koje svakodnevno doživljavaju nasilje, kako dok proleze ulicom tako i dok na protestnim okupljanjima zahtjevaju bolje uslove za život svih njihovih sugrađana i sugrađanki. Naročito je žalosna činjenica da se brutalni napadi dešavaju na potestima…

Biti aktivistkinja u Egiptu danas, nije ni malo lako. Iako smo kao grupa spontano okupljenih aktivistkinja u Sarajevu legitimisane od strane policije, ne žalimo za svoje "brutalne postupke" isticanja dva protestna transparenta i určenja pisma u ime nas koje sutra plešemo protiv nasilja nad ženama, jer solidarnost je naša obaveza! Nadamo se da će pismo doći do onih koji još nisu svjesni da je to što se dešava aktivistkinjama u Egiptu zločin!

U nastavku donosimo prevod pisma koje je uručeno na engleskom jeziku i potpisano od strane prisutnih aktivistkinja. Mi ustajemo 14.2. jer nasilje nad ženama je naša realnost i problem kojem se mora stati u kraj!

Mi, građanke i građani svih nacionalnosti širom svijeta, nećemo gledati u tišini širenje epidemije seksualnog terorizma. Želimo pokazati našu podršku, solidarnost i divljenje za zlostavljane koje su platile cijenu vlastitim tijelom tokom egipatske revolucije, te herojskim volonterima/kama koji/e riskiraju svoje živote za siguran Tahrir.

Seksualni terorizam je 'tehnika' koja se opsežno koristi  od strane egipatske rulje s ciljem da se ozlijede, ponize i prestraše protestantice na Tahrir trgu, tokom tekućih revolucija i ustanaka u Egiptu.

Predstavimo jednu situaciju koja se desila jednoj ženi: Ona se odjednom nađe odvojena od svojih prijatelja i okružena sa 100, 200, 300 ljudi. Oni joj kidaju odjeću noževima koji joj ozlijeđuju tijelo, okreću joj vrat i vuku kosu prisilno je ljubeći, stotine ruku joj dodiruje tijelo i kolektivno je siluje prstima zabodenim u njezine genitalije. Ženu rulja vuče sa jednog mjesta na drugo, po zemlji kroz blato i smeće. Ljudi koji joj pokušavaju pomoći su također napadnuti: muškarci su ugušeni odjećom ili im se prijeti noževima, žene se okružuju i prolaze isti užas.

I ne samo to, ali čak i onda kada uspije da pobjegne od ovog terora, većina skloništa odbija da je primi, jer od tog trenutka u očima društva ONA je ta koja je odgovorna za zločin koji su počinili njoj, a ne sam počinitelj.

U očima društva, ONA je ta koja predstavlja simbol sramote, a ne oni koji pokušavaju brutalno da je ušutkaju. Seksualno nasilje je postalo sve više društveno prihvatljivo u Egipatskom društvu tokom proteklih 10-15 godina, tako da danas svjedočimo silovanju kao alatu političke opresije.

Mi dižemo svoj glas jer:

– Smatramo da je vladajuća stranka odgovorna jer nije poduzela nikakve mjere da spriječi organizirano nasilje u vidu napada, silovanja, ubistava prosvjednica i prosvjednika na mirnim protestima.

– Smatramo odgovornim Egipatsku policiju i Vladine institucije zato što nisu obezbjedili potrebnu protekciju i sigurnost Egipćankama. Ne samo to, već je policija bila ta koja je učestvovala u seksualnom zostavljanju i nasilju nad ženama.

– Smatramo odgovornim prošlu i sadašnju Egipatsku vladu za odobravanje zločina seksualnog zlostavljanja i drugih vrsta nasilja nad ženama, tako što nisu donijeli niti jedan zakon koji bi jasno obezbijedio kaznu počiniteljima. Zahtijevamo provođenje stroge kazne i donošenje zakona protiv seksualnog nasilja u svim njegovim oblicima.

– Osuđujemo društvenu prihvatljivost seksualnog uznemiravanja, nasilja i čina silovanja od strane Egipatskog društva, koje stavlja krivnju na napadnutu, a ne na počinitelja.

– Smatramo odgovornim medije koji pokrivaju dešavanja u Egiptu i fokusiraju se na lične, intimne i senzacionalističke priče napadnutih, a ne na pokrivanje kriminalnog akta na profesionalan i etički način.

– Pozivamo sve revolucionarne skupine, političke stranke/partije, i individue da dignu glas i poduzmu mjere protiv nasilja  počinjenog od strane organiziranih rulja koji na taj način žele da unište sliku Tahrir trga i da ušutkaju prosvjednice/ke sa jedne strane, te seksualnog nasilja nad Egipatskim ženama, djevojkama i djevojčicama svakodnevno na ulicama svoje zemlje, sa druge strane.

– Borba protiv seksualnog nasilja i agresije trebaju biti prvi među prioritetima u težnji za slobodom i dignitetom.

Mi pozdravljamo heroine i heroje Egipatske revolucije! Vi ste ti/e koje nas učite nas hrabrosti, slobodi i dostojanstvu!

Srdačni pozdrav,

Aktivistkinje

Kompletnu galeriju slika možete pogledati na našem fb pageu.