Liderke

Nikad ne slikam svoje snove, slikam svoju realnost

Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón je bila meksička slikarka, žena od svojih 150 cm koja je odbijala pokazivanje bilo kakve  vrste slabosti i nikada nije plakala. Iako je rođena 6. jula 1907. godine u Mexico City-ju, tj.u Plavoj kući (La Casa Azul) koja se nalazila u gradiću Coyoacán, ona je navodila kao datum rođenja 7. juli 1910. godine, jer je željela da se njezina godina rođenja veže za početak meksičke revolucije.

Frida je bila prva slikarka iz Mexica čiji je rad izložen u muzeju Louvre u Parizu. Naslikala je 143 slike od kojih su 55 autoportreti. Slikala je sebe iz različitih razdoblja i emotivnih stanja u kojima se nalazila.

Njeni radovi su tek 80-ih godina prošlog stoljeća doživjeli punu afirmaciju. Nažalost, za vrijeme života bila je manje poznata kao umjetnica, a više po svom burnom braku s jednim od najvećih meksičkih umjetnika Diegom Riverom. Neki detalji iz Fridina života nisu do kraja poznati. Danas, njezini radovi su dio kolekcija mnogih nacionalnih muzeja. To je žena koja je stvarala historiju.

Sa šest godina oboljela je od dječije paralize, zbog čega joj je desna noga bila tanja od lijeve. Ovaj deformitet je kasnije prekrivala dugim i raznobojnim haljinama  U septembru 1925. godine doživjela je i saobraćajnu nesreću u sudaru autobusa i tramvaja. Stanje joj je bilo jako kritično, nakon čega su uslijedile 32. operacije. Bila je prinuđena da leži u krevetu četiri mjeseca. Od majke je dobila četkice i platno i od tada možemo reći da je pronašla svoju pravu ljubav- slikarstvo.

Slon i golubica

U početku se pojavljivala u muškim hlačama, kožnim jaknama i čizmama, da bi se kasnije oblačila u raznobojne haljine i šalove jarkih boja, i u kosu bi umetala cvijeće. Svog muža Diega Riveru je ugledala još u holu škole. Poznati slikar je tada oslikavao mural. Nakon što se oporavila od nesreće, odnijela mu je svoje slike na pokaz. Poznato je da joj je tom prilikom Rivera rekao: “Tvoje slike su nešto posebno, tako su meksičke. Ne oponašaj nikog, budi svoja. Dovoljno si dobra i drugačija”.

Kada se udala za Riveru, nazivali su ih “slon i golubica”, zbog razlike u visini i građi. Diego ju je često varao (prevario ju je, čak i sa sestrom). Zato je prkosila i imala je potrebu da radi sve ono što ne može. Upuštala se u veze sa muškarcima i sa ženama.

Hayden Herrera je 1983. godine izdala Fridinu biografiju. Knjiga je 2002. godine ekranizovana. Film je osvojio dva Oscara, a Fridu igrala Selma Hayek.

Umrla je u četrdeset i sedmoj godini života. Muzej Fride Kahlo je smješten u njenoj kući La Casa Azul.