Liderke

Ta moćna žena Hilari

Prošle sedmice poznati magazin Time je podigao dosta prašine sa svojom naslovnom stranicom koja aludira na američku predsjedničku kampanju Hilari Klinton (Hilary Clinton). Naslovnica ilustrira žensku cipelu sa malom petom koja u hodu gazi muškarca u odijelu, sa popratnim pitanjem: Da li iko može da zaustavi Hilari ili Kako prestrašiti svoje rivale bez zvanične kampanje?

Jedan od najčešćih stereotipa koji budi frustraciju jeste upravo taj da su uspješne žene arogantne, beskrupulozne i obavezno – kučke, koje gaze jadne, bijele, bogate muškare koji samo pokušavaju voditi pristojan život – navodi Samanta Eskobar (Samantha Escobar), autorka na portalu The Gloss.

 

Kada magazin sa velikim utjecajem poput Time-a objavi takvu naslovnicu, automatski umanjuje politički značaj žene, čak i u pokušaju da ga prizna. Medijski prikaz liderki diljem svijeta se ne razlikuje previše, a ukazivati na svaki seksitički tekst ili naslovnicu može da bude itekako dosadan i iscrpljujući zadatak. Sa druge strane, komentari javnosti kažu da upravo ova naslovnica samo potvrdjuje moćan status koji Hilari uživa u javnosti. Predstavljajući kandidatikinju samo po prvom imenu i plavom odijelu koji se tek nazire sa naslovnice i cipelama sa malom petom (koje su postale dio njenog imidža) samo potvrđuje njen nedodirljivi status ikone.

Svidjela se nekome Hilari ili ne, nemoguće je negirati da je ona jedna od najvećih imena današnje politike. U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je značajan broj političkih odluka donesen od strane muškaraca, čak i onih koje se tiču direktno žena (npr. njihovog reproduktivnog zdravlja i prava) jako je značajno da konačno žene imaju više političkog utjecaja. Utoliko je još važnije obratiti pažnju na način na koji ih se predstavlja u medijima, koji i dalje nije reprezetativan I koji između ostalog I sa ovakvom naslovnicom potvrđuje već dobro ukorijenjene stereotipe. Da li je moguće imati naslovnu priču o uspješnoj političarki bez negativnog konteksta popraćenog seksizmom? – pita se Eskobar. Mi s njom također.

Izvor teksta i fotowww.salon.com