Lokalne teme

Merlinka se vratila!

U sarajevskom kinu Kriterion od 31. januara do 2. februara 2014. godine, održava se Festival queer filma Merlinka gdje će biti prikazano 30 kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.  Međunarodni festival queer filma Merlinka po prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans* tematikom, a koji rijetko kad dođu do šire filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki. Cilj Festivala jeste promocija prava i kulture LGBT osoba kroz filmsku umjetnost, koja je jedna od metoda borbe na smanjenju homofobije. Festival u Beogradu organiziraju Gej lezbijski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.

Drugog dana Festivala biće organizovana i diskusija na temu Transeksualnost u tranzicijičija ideja jeste da transeksualnost propita iz šireg društveno-ideološkog konteksta zemalja u regiji, od socijalizma do kapitalizma i svemu između, te da pokaže koliko i da li politički procesi imaju veze sa pravnim i svakodnevnim životom trans* osoba. Na diskusiju učestvuju gosti i gošće iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Festival će otvoriti Predrag Azdejković, direktor i selektor Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, nakon čega će biti prikazan izraelski igrani film Puževi na kiši

Detaljan program prikazivanja filmova, opise i trailere pogledajte ovdje.

Važno je napomenuti da su projekcije besplatne.

Vidimo se! 

(Izvor i foto: Sarajevski otvoreni centar)