Milijarda ustaje

Pismo od Eve Ensler

Pismo Eve Ensler onima koji će protestno plesati 14. veljače/februara:

Dragi moji, Pred nama su još dvije sedmice.

Ove godine ustajemo za pravdu. Mnogi/e su mjesecima radili kako bi sve bilo spremno za još jedan protest. Neki su se tek priključili protestu dok su drugi već organizirali ustajanje na različitim mjestima – u školama, pred religioznim objektima, u kvartovima, tvornicama, kućama…Ustajemo zajedno, s lokalnim grupama, koalicijama, ili pak s najboljim prijateljima i prijateljicama.

Organiziramo protestno plesanje na trgovima, ispred sudova, rudnika, vojnih baza, univerziteta, polja. Protestirat ćemo tijelima, srcima i umovima.

Neki će plesati na pozornicama, u parkovima ili dvoranama. Neki će motivirati tisuće, neki pak svoje najbliže. Uključit ćemo muškarce i nove aktivističke grupe. Nekima će trebati hrabrosti da se pridruže bar jednoj od ovih grupa, da podijele svoje priče, ili plešu u javnost i – čak i kada tim činom riskiraju svoje živote. Neki se ustati kako bi liječili svoje rane, drugi kako bi ih artikulirali.

Svako ustajanje je dio kolektivne odlučne predanosti da zaustavimo nasilje na ovoj planeti, koje je traumatiziralo tijela djevojčica, djevojaka i žena; nasilje koje je od nas ukralo dio moći nad našom životnom snagom i vrijednosti.

Svako ustajanje je ples povezivanja, zajednički poziv protiv rasne, ekološke, ekonomske i spolne/rodne nepravde.

Ne možemo ne uspjeti!

Važno je ustati, imenovati nepravdu, protestirati svojim tijelima i obavezati sebe i svoju zajednicu na protest.

Da protest postane, 14. februara, kao i svaki sljedeći dan, naš život, dok nasilje ne prestane.

Svako ustajanje za pravdu je pritoka rijeci pravde, struja nove paradigme, nezaustavljiv val, koji se formira snagom i ohrabrivanjem globalne solidarnosti.

Neka nas ovaj val odnese u ljubav.

Vaša Eve