Lokalne teme

Vrući IDAHOT!

Sinoć je u prostorijama DKC Incela Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista obilježilo Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Iako je 17. maj dan borbe protiv homofobije i transfobije, zbog prirodne katastrofe koja je zadesila našu zemlju događaj je morao biti otkazan i pomjeren. Program obilježavanja IDAHOT Banja Luka 2014 se sastojao iz cijelodnevnog programa koji je trajao od 13h do 02.00 poslije ponoći.

Cijelodnevnim aktivnostima koje su se sastojale od kreativne radionice izrade banera, projekcije filma, okruglog stola na temu transrodnosti i transeksualnosti, večeri poezije i izložbe više LGBT umjetnika i umjetnica, željeli_e smo ukazati na potrebu LGBT zajednice za međusobnim uvezivanjem te promovisati svestranost i razne talente LGBT osoba.

Obilježavanju ovog dogđaja prisustvovali su Mary Ann Hennessy iz Ureda Vijeća Evrope u BiH, Andy Mcguffie iz Delegacije EU u BiH, Predrag Raosavljević ispred Institucije Ombudsmena za ljudska prava u BiH, Dragan Kesić i Marija Stavropoulos iz Ureda Američke Ambasade u Banjoj Luci te Aleksandar Žolja ispred Komiteta protiv govora mržnje na internetu RS osnovanom od strane Ministarstva porodice omladine i sporta RS. Pomoćnica ministra za omladinu Branka Malešević je takođe dala svoju podršku IDAHOT Banja Luka i LGBT populaciji RS. Mary Ann Hennessey je istakla bitnost jačanja zajednice i promoviranja ljudskih prava LGBT osoba na svakodnevnom nivou.

IDAHOT Banja Luka 2014 je realizovan u saradnji sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Centrom za Mlade KVART i UNSA Geto.
Realizaciju IDAHOT Banja Luka 2014 omogućili su i pripadnici Policijske Stanice Obilićevo i Centar Javne Bezbjednosti Banja Luka.

Cilj IDAHOT Banja Luka 2014 je bilo povezivanje i jačanje LGBT zajednice Bosne i Hercegovine te decentralizacija aktivizma u BIH. Na obilježavanju IDAHOT Banja Luka prisustvovalo je više od 80 osoba iz Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Prijedora, Bijeljine, Brčkog, Doboja, Novog Grada i Beograda.

Poruka ovogodišnjeg IDAHOT Banja Luka 2014 je da samo jačanjem i angažovanjem samih pripadnika i pripadnica LGBT zajednice može doći do značajnije promjene svijesti javnosti o LGBT populaciji, te da bez konkretnog rada na vidljivosti nije moguće očekivati drastične promjene.

Formalni dio programa IDAHOT Banja Luka 2014 završen je govorom predsjednika Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivsta Jasenka Suljetovića i otvaranjem izložbe više autora i autorica fotografija, grafika i plakata.

Nakon formalnog dijela, učesnici i učesnice su uživali u partyu na kojem su prisustvovale tri DJ-ice i jedan DJ. Gošća iznenađenja bile su Sajsi MC (Tijana i Ivana Rašić) koje su na ovaj način dale podršku LGBT populaciji.

”Meni je bilo drago da sam prisustvovala ovom istorijskom trenutku. Moram da priznam da je bilo jako fantastično. Iako sam 4. put u Banjaluci i svaki put je bilo posebno, ali ovaj put je bilo najposebnije, zato što se pubilika spontano popela na binu i totalno smo bili punk!”, rekla je Ivana Rašić.