Liderke Mapiraj nasilje Take back the tech

Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama

Danas se obilježio Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama. No, znate li priču iza ovog datuma?

25. novembra 1960. godine Patria, Minerva and Maria Teresa Mirabal,  političke aktivistice skupine “Leptiri”  (Las Mariposas) su pretučene i ubijene od strane zloglasnog i okrutnog diktatora Dominikanske Republike  Rafael Trujillo-a, jer su se usprotivile javno i glasno njegovom režimu.

1984. godine  Ujedinjeni narodi (UN) namijenile  su ovaj dan u čast Mirabal sestara i svih žena koje se suočavaju sa nasiljem. UN navodi: “35% žena i djevojaka na svijetu ce doživjeti neki oblik fizičkog i/ili seksualnog nasilja. U pojedinim zemljama sedam od deset žena suočavaju se sa nasiljem.” Ova statistika naime ne uključuje psihološko nasilje. Ne uključuje ni nasilje putem IKT-a, kao što je online uznemiravanje,  ucjenjivanje i uhođenje.  To znači da mnogo više od 35% zaista doživi nasilje.

Jedan od oblika nasilja nad ženama jeste ograničavanje njihove slobode izražavanja. Nasilje ograničava ženama i djevojkama da se izraze. Nasilje , bilo virtualno ili ono u materijalnom svijetu može promijeniti način  na koji se ponašaju i ušutkati ih. Trujillo-u se nije svidjela poruka sestara Miraba, tako da ih je zaustavio. Na najbrutalniji način.

U njihovu čast, globalna kampanja, koje smo ponosno i glasno i mi dio, Preuzmi kontrolu nad tehnologijom vas poziva da dignete svoj glas! Pričajmo o hrabrosti žena poput ovih. Pričajmo o sopstvenim iskustvima i podijelimo jedna sa drugom taktike otpora. Jedini način na koji možemo eliminirati nasilje nad ženama jeste da odbijemo da budemo ušutkane!

Foto: Flickr