Web We Want

Internet treba da bude otvoren, slobodan i dostupan svima, bez cenzure!

Internet kao sredstvo komuniciranja, koliko se sjećam, počela sam koristiti u periodu poslije rata kad sam napravila prvi e-mail. Dakle, period 1996. -2012. To je vrijeme studiranja, odnosno prvih honorarnih poslova. Korištenje Interneta mi je olakšalo komunikaciju, i pristup različitim temama, uključujuci i poslovne kontakte, ali i one sa prijateljima.

Internet treba da bude otvoren, slobodan i dostupan svima, bez cenzure.

O govoru mržnje sam dosta pisala. Nažalost, on je svakodnevnica u online prostoru ( na portalima), prije svega mislim na komentare od političkih tema do sporta. Posebno je to bilo izraženo nedavnim terorističkim napadima u Parizu na satirični list “Charlie Hebdo”, izbore u susjednoj Hrvatskoj itd.

Zaštita privatnosti je bitna. Passwordi bi trebali biti jaki, sastojati se od nekih 12 karaktera (velika i mala slova, brojevi, specijalni karakteri). Ne bi trebali koristiti isti password za email, twitter, facebook itd. Na drustvenim mrežama, također, nije preporučljivo ostavljati datum rođenja, broj telefona itd. Svjedoci smo i sve aktuelnijeg online nasilja.

Sanela G.