Liderke

Formula 1 samo za žene? Ne, hvala

FIA je objavila da neće odbaciti ideju takmičenja na nivou Formule 1, u kojoj bi nastupale isključivo žene za volanom bolida.

Ideju je predložio Bernie Ecclestone tokom vikenda kada se održavala utrka za Veliku Nagradu Malezije. Prema njegovoj ideji, trke ženskog šampionata Formule 1 bi se vozile na istim stazama i istim datumima kada se održavaju i utrke sadašnjeg Formula 1 šampionata.

No njegova ideja nije naišla na oduševljenje sadašnjih takmičarki koje nastupaju u različitim motorsport takmičenjima pa i u Formuli 1. Šampionat Formula 1 nikada nije sprečavao osobe ženskog spola da se takmiče u Formuli 1 i zapravo više njih je, doduše sa malo uspjeha, i do sada nastupalo u Formula 1 utrkama.

Susie WolffTatiana Calderon koje su najbliže stalnom angažmanu u Formula 1 šampionatu oštro su se usprotivile Bernijevoj ideji. Žene koje se takmiče motorsportu ne žele zasebna takmičenja i smatraju da se mogu takmičiti na ravnopravnim osnovama i u istim utrkama sa muškarcima i razdvajanje je čista diskriminacija – mišljenje je većine takmičarki.

“Kada se vizir spusti, mi svi smo vozači utrka.” – poručila je Kalderon.

Ipak, sa njihovom idejom se ne slaže FIA, koja ne želi isključiti mogućnost šampionata za žene.

Michele Mouton, predsjednica je FIA-ine komisije za žene u motorsportu, i bivši vozač utrka, zapravo ona je jedina žena koja je uspjela pobijediti na WRC utrci. Ona je mišljenja da ideju ne treba odbaciti, i da treba provesti istraživanje, koje bi pokazalo da li je potrebno da se pravi zaseban šampionat ili ne.

“Ideju ne treba odbaciti prije nego se provede istraživanje i debata o tome. Iz mog ličnog iskustva, mislim da žene žele da se takmiče zajedno sa muškarcima. “

TEKST I SLIKA SU U POTPUNOSTI PRENESEN SA www.mi2.ba