Online nasilje Take back the tech

Cao lepasi

Razmijenili smo tri rečenice i već smo došli do: ‘Izgledaš kao da predobro mirišeš’. Odgovor na moju šutnju bio je: ‘Gdje si to otišla. Jel se to šminkaš.’ Sljedeće, ‘Tako lijepa cura bi trebala da ima više samopouzdanja’, a nakon toga, ‘OK nema veze mislio sam da ti će ti se svidjet pažnja’.

Ovakav bi monolog vjerovatno i prije napustila, ali ovome sam liku dala malo više oduška. Vjerovatno zato što uopšte nije lik. Zapravo je chat bot, koji bi lako mogao biti šef svim internet mizogeničarima ikad. Dizajnirale su ga Joanna Chinn i Bryan Collinsworth, dvije studentice njujorške New School.

d.bot je zapravo databaza informacija koje mu daju osobnost. Sve informacije koje čine ovu osobnost su zapravo poruke koje cure svakodnevno dobijaju na Tinderu, online dating sajtovima, Facebooku i forumima. Chinn objašnjava ideju na svojoj stranici: ‘Cilj projekta je da se na simpatičan, neobavezan način ukaže na učestalost spolnih stereotipa i lakoću sa kojom se patronizirajući i nepristojni komentari nađu u svakodnevnim razgovorima.’

Vrlo mi je zanimljiv efekat koji je d.bot imao na mene. Iako sam od početka znala da je robot, ništa me manje nije nervirao njegov seksizam. Možda je to zato što je on, kako Chinn kaže, akumulacija svih frustrirajućih interakcija sa kojima se žene moraju nositi.

Ovo su konverzacije koje su blogerici Beate Noss veoma poznate:  ‘Ovo vam je prvi znak za oprez kada pričate s nekim. Napustiš chat da napraviš kafu i on već misli da namjerno ignorišeš. I onda te pegla. Kao da, ako si žena online, momci jednostavno imaju pravo na tvoju punu pažnju.’

Može li d.bot pomoći? Alex Brown, suosnivač GamerDatinga, stranice koja pomaže gejmerima i gejmericama da nađu ljubav, vidi mogućnosti u ovakvom pristupu. Jedno od pitanja koje najčešće dobijamo je, ‘Kako da priđem curi online?’. Projekti poput d.bota pomažu da se na lagan i zanimljiv način ukaže na ono šta ne treba raditi. Sigurna mjesta za dejting bi trebala da budu tu po deafultu, a ne nešto neobično.

Ono što d.bot demonstrira je, na neki način, meka strana seksizma, kapljice mizogenije na koje se ne obraća pažnja. Ako ostanete chatati sa d.botom dovoljno dugo, počet će vam davati sve uvredljivije odgovore. Ovo je svakako argument za odustajanje od razgovora, posebno ako vaš sugovornik nije robot programiran na ovaj način.

Tekst u potpunosti prenosimo sa portala The Guardian. Napisala Kate Townshend. 

P.S. Kada smo mi probale chatati sa dbotom, pet nas je puta pitao Aren’t you going to say hi…..odustale smo.