Sigurnost i privatnost

Kako se nositi sa internet trollovima?

Večeras vam donosimo najkraći i najkomprehenzivniji pregled strategija protiv internet trollova. Iako možda izgledaju i zvuče bezopasno, bolje se zaštititi, kako se trollovi ne bi osjećali osnaženo, te vas tako možda ugrozili i na druge načine. Uzele smo one sa stranice WikiHow, koja nam je, pored Tumblra i traženja načina da napravimo pizzu od karfiola (jer je karfiol najbolji), vjerovatno najdraži oblik prokastinacije na internetu. 

Dakle:

1. Budite sigurni da imate posla s trollom (ili trollinom) . Nekada, može vam se učiniti da je neko troll, a ustvari je samo osoba pod mnogo stresa. Smirite se, ne uzbuđujte se, i pokušajte postavljati uljudna pitanja prije nego što išta pretpostavite.

  • Uvijek kreni sa vjerom u ljude i dobro.
  • Zadrži smisao za humor. Možeš istresti sav bezobrazluk kroz šalu. 
  • Možeš i da ignorišeš. Trollovanje uglavnom prestane ako mu ne dodaješ materijal. 

2. Prijavite maltretiranje adminu. Admin će znati kako se nositi sa trollovanjem.

3. Koristite ignore komandu. (Op.a. koje su različite na različitim socijalnim mrežama i forumima. Ako je ne možeš naći potraži pomoć nekoga za koga znaš da te neće trollovati.)

I, iz našeg osobnog iskustva, ako si maloljetna, ili maloljetan, možda je dobro procijeniti da li tvoj troll zaslužuje da ga kažeš roditeljima. No, ono što najviše pomaže je pozitivan stav!

Trollovi se većinom potpuno zbune ako im pristupiš duhovito, a kroz šalu se može mnogo toga reći.

…A sutra možete čitati kako trollovati a ne biti uvredljiv, ili kreten, ili oboje, u bilo kojem rodu i obliku!

Ugodno internetanje!