Take back the tech

Šta smo naučile u proteklih 16 dana? Dio II

Definicijom feminizma briše se njegova osnovna funkcija: da propituje status quo, da redefiniše, da se transformiše, da ne pribjegava definiranju, već da uzima svoje kapacitete kako bi promijenio svoje i tuđe stanje. Zato nismo željele pribjegavati definiranju feminizma, jer ne mislimo da ono može imati stvarni utjecaj. Nama je veoma bitno da vi čitate: čitanje doprinosi našoj svijesti i ohrabruje nas da propitujemo kvalitet pročitanog.

Ali, čitanje je posebno dobro ako uzrokuje akciju, konkretan odgovor na problem koji se postavlja kao relevantan: zato smo odlučile, ove godine, dati riječ ženama koje su akcijom odgovorile na ono što im je zasmetalo. Bavile smo se internet nasiljem, kao krajnjom instancom nasilja koja nam indicira da struje koje zagovaraju protiv žena, ne nužno eksplicitno feminizma,  

postoje i djeluju. Dale smo riječ prvenstveno mladim ženama u njihovim 20im – infantilizirane i marginilizirane, one na internetu rijetko imaju jačinu kao ozbiljne i relevantne igračice.

Zato nam je veoma bitno bilo da unutar kampanje 16 dana aktivizma pišemo i prevodimo, kako bismo ukazale na globalnost ove pojave, vrh ledenog brijega ispod koje se nalazi pregršt nasilnih inicijativa koje ne ostaju dokumentovane online samo kao posljedice tuđeg stanja svijesti.

Željele smo vam skrenuti pažnju na fenomene koji postoje ispod onoga protiv čega se eksplicitno borimo, željele smo razgovarati o izvorima nasilja. Željele smo vam ponuditi prostor u kojem ćete naći sagovornicu u primjećivanju obrazaca ponašanja koja često ignorišemo uz propratnu misao “pretjeruješ”.

Ponudile smo vam par globalnih priča o internet borbi protiv internet nasilja. Internet je naš prostor! Mi ga uzimamo nazad, isto kao što uzimamo nazad i identitete koji su postajali oblikovani gledanjem na tuđe i drugo.

Postigle smo cilj. Osim prevođenja globalnih priča na naš jezik, te uvida u teme kojima se bave naše regionalne komšije, nadamo se da smo vam uspjele ukazati na postojanje uputstva za upotrebu koje mnogi inicijatori internet nasilja drže u džepu. Ali, i mi smo razvile svoje uputstvo za upotrebu, ukrale im alate, izmislile nove i bolje, i, na 16 stranica, objasnile i zašto je takvo upustvo uopšte potrebno.

U intervjuu za Vox Feminae iz 2014e, Julia Kristeva, psihoanalitičarka i filozofkinja, govori: “ Ne mogu reći da nisam zadovoljna feministkinjama, samo smatram da svaki pokret treba ostati pokretom i da feminizam koji se zaustavlja na vrijednostima iz 60-ih godina prošlog stoljeća ili pak onima iz 19. stoljeća nije dostojan tog imena. Uostalom, mračna vremena postoje i u 21. stoljeću….Smatram da baš u Europi, s praksom humanističkih znanosti i psihoanalize, imamo sve potrebne uvjete za prepoznavanje… lutanja, dislociranosti, destrukturiranosti, patnje mladih. S tim se i iz ih iskustava treba baviti. Nedostaje nam budnost javne vlasti i financijska sredstva, no imamo konceptualne i terapeutske alate da se s time suočimo. “

Dugogodišnji Kristevin rad svakako sumira razloge zbog kojih smatramo da je borba protiv nasilja bitan alat za razumijevanje dominantnih trendova. I zato jasno, i nipošto zadnji put,  poručujemo- ni jedna žena nevidljiva!

Do čitanja!