Aktuelne teme Feminizmi

Oglas M/Ž: “majstori su prljavi ni Hercegovke im ne mogu ništa”

“Znate, to su sve radionice, majstori; zamislite vi sređeni, a neki tamo majstor vas pozdravlja rukom prljavom od motornog ulja. Mislim, vi ste Hercegovka :smijeh: i vaš rezime je super, ali nekako ovo je grub posao, baš onako muški ” – reče mi čovjek na intervjuu za posao komercijaliste.

Bez obzira na stručni poziv, vodeći se onim; stid me od matere uzet marku više, prijavljivala sam se na sve poslove za koje sam, realno gledajući, bila kvalificirana. Međutim, prvi stepen kvalifikacije je oznaka koja stoji na vrhu oglasa M/Ž. Pa, eto iako sam to znala i više puta pomislila kome oni bacaju slova u oči- prijavljivala sam se.

Nisam očekivala da će mi poslodavac na našem prvom sastanku reći da ću se morati pozdravljati s prljavim majstorima. Pa to je previše, ja sam ipak žena. Ja treba da stojim u salonu kraj novog četverotočkaša i nagovorim neku krizu srednjih godina da ga kupi. (?!)

Nisam znala šta mi je gore u cijeloj toj priči; gospodin šef  koji me zamišljao u crvenim štiklama kako gazim kroz crno- bijeli svijet umeljanih majstora, jer ja ne nosim štikle i nisam u njima došla na intervju, ili možda kako moje crvene štikle gaze po Hercegovačkom kamenu i pretvaraju ga u prah, a ja ne živim u Hercegovini, ili možda kako se ustežem pružiti ruku majstoru i kolutam očima. U štiklama, crvenim naravno.

Kompanija gospodina šefa tražila je više izvršilaca za poziciju komercijaliste na odjelu prodaje servisnih auto- dijelova. Moj posao bio bi obilaziti trgovine auto-dijelova, auto-servise, vulkanizere i ponuditi im nešto iz naše ponude i eventualno zaprimiti narudžbu.

Odabrana sam kao prva kandidatkinja jer je poslodavac bio oduševljen što dijelimo rodno mjesto. Na početku razgovora, osim toga,  rekao mi je i da su prvi dan, od dva koliko gostuje u našem gradu, na intervju pozvane samo žene.

Moram priznati, nisam bila toliko časna. U momentu kada je naš razgovor dosegao seksistički level nisam mogla prestati analizirati njegove gestikulacije; izraz lica, pogled, čak i riječi koje je birao. Jedno vrijeme ga nisam aktivno slušala; sjetila sam se prijateljice. Nije dobila posao programerke,  poslodavac joj rekao da u firmi ima i muškog posla, ponekad se moraju prenositi centralne jedinice računara. Onda sam se zapitala da li on vidi djevojku s dugom kosom i crvenim lipstickom preko puta sebe ili vidi radnicu? Njegova dva (mobitel -aparata)  iphonea konstantno su blicala. Kandidatkinja koja je trebala doći na red poslije mene je odustala. To mi ipak nije povećalo šanse da dobijem posao. Razgovarali smo više od sat vremena. Nisam mu držala lekciju iz feminizma, pričali smo o auto-dijelovima. Moju strast za automobilima tata je uvijek podržavao i rado me učio svemu što je znao. Znatiželja je bila velika i ruke se i dan danas vrlo rado uprljaju motornim uljem.

S uživanjem sam se razbacivala terminima i gledala ga nemoćnog da zaposli kandidatkinju ispred njega.  Ne znam zašto, ali dao mi je svoju vizit-karticu koju, čini mi se, nisam ni pokupila sa stola. Nisam dobila čak ni NE.

Prisjetimo se statistike:

Iako žene čine oko polovine stanovništva BiH, njihova stopa aktivnost  u 2012. je tek 32,6%, što je skoro pa duplo manje od stope aktivnosti muškaraca koja iznosi 56,4%. Istovremeno, stopa zaposlenosti  žena je manja u odnosu na muškarce a stope nezaposlenosti  je veća. U praksi ovo znači da se manji broj žena odlučuje na ulazak na tržište rada, a i one koje pokušaju pronaći posao, imaju manje šanse za zaposlenjem od muškaraca. (…) U knjizi “Rodne nejednakosti na tržištu rada u BiH” čije je objavljivanje podržao Friedrich Ebert Stiftung, urađena je anketa putem koje su dobiveni razni podaci o iskustvima žena koje traže posao. Rezultati su pokazali da se žene susreću sa raznim problemima i izazovima koji su u suprotnosti sa zakonskim propisima.

“(…) više od pola ispitanica (55,8%) ustvrdilo je da ima iskustvo s oglasima u kojima je spolna pripadnost bila navedena kao preduvjet za dobijanje zaposlenja”, iako ovaj vid diskriminacije predstavlja direktno kršenje Zakona o radu i Zakona o ravnopravnosti spolova.”

 P.s. Kada sam izlazila van u holu sam srela djevojku u crvenim štiklama. Možda je krenula na intervju.

Piše: E. K.

Photo credits: Pinterest

Izvori: Diskriminacija.ba