Aktuelne teme Sigurnost i privatnost Women Rock IT

Digitalna sigurnost u doba Trumpa; komunicirajte sigurno 1/6

Equality Labs  je južna azijsko-američka organizacija koja se kroz priču, umjetnost i sigurnost bavi borbom za prava ljudi. EL podržava pokrete koji se susreću sa opresivnim sistemima i pomažu im da dođu do promjena i što boljih rješenja. EL je, također, prva grupa žena sa juga čije liderke su porijeklom iz južnoazijskih kulturnih i religijskih manjinskih skupina. U ove skupine se ubrajaju dalitkinje, pripadnice adivasi skupine, muslimanke, budistkinje i kršćanke.

EL vjeruje da je pravo na sigurnost, okupljanje kao i slobodan govor ugroženo globalnim nadzorom u zemljama širom svijeta, te stoga podržavaju aktiviste_kinje  kako bi im pomogli da se zaštite i uspostave što sigurniju komunikaciju, obezbijede sigurne uređaje kao i siguran i kvalitetan pristup mreži. Kako je jedan od ciljeva ovog pokreta težnja ka digitalnoj sigurnosti, a koja je imenovanjem novog američkog predsjednika Trumpa postala važnija nego ikada, projekat je nazvan “Digitalna samoodbrana u eri Trumpa”.

Kao finalni proizvod ovog projekta objavljeni su posteri sa savjetima i trikovima kako da nabacite još jedan sloj zaštite na svoje komunikacijske kanale, odnosno kako da sigurno koristite resurse interneta. Danas prenosimo kako da zaštitite svoje komunikacije; na telefonu ili nekom drugom uređaju.

1/6

KORISTITE SIGNAL. Dodajte ovu aplikaciju na Vaš mobitel i računar koristeći Chrome pretraživač. Kada podesite; Signal verifikujte Vaše kontakte. Možete aktivirati i opciju poruka koje nestaju kako biste vaš thread održavali čistim. Verifikujte Vaše kontakte.

PRETPOSTAVITE DA SU WHATSAPP, MESSENGER, SMS-ovi, E-MAIL I VAŠ TELEFON NESIGURNI. Ako morate koristiti Whatsapp aplikaciju-  verifikujte Vaše kontakte i provjerite da li imate posljednju verziju Whatsapp-a, odnosno da li su Vaše poruke šifrirane. Tužna realnost je da su i Whatsapp i Messenger u vlasništvu Facebook-a, koji je poznat po sumnjivim sigurnosnim polisama. Vaši podaci pohranjeni su na njihovom serveru, te im ne vjerujte kada je u pitanju Vaša sigurnost.

AKO MORATE KORISTITI E-MAIL, POKUŠAJTE KORISTITI GPG ENKRIPCIJU (ŠIFRIRANJE). Za Mac proizvode možete je nabaviti na ovom linku: https://gpgtools.org ili za PC na: https://www.gpg4win.org.

ZAMIJENITE ELEKTRONSKE LISTE MAILOVA I PROJEKT MENADŽMENT SOFTVER kao što je Slack sa Semaphor-om od Spider oak-a. U potpunosti je šifriran, te ima i web i desktop verziju. Naučite više o ovome na sljedećem linku: https://spideroak.com/personal/semaphor .

SKINITE TALKY APLIKACIJU, ILI KORISTITE TALKY NA VAŠEM KOMPJUTERSKOM PRETRAŽIVAČU kako biste zamjenili Skype, Google Hangouts i audio pozive. Talky je također u potpunosti šifriran i može se koristiti na Androidu, iOS-u, te na svim kompjuterskim platformama. S ovom aplikacijom jednostavno utipkate ime i pozovete sagovornika na novi link gdje možete razgovarati sigurnije. Aplikaciju možete pronaći na ovom linku: https://talky.io/ .

AKO TREBATE ALTERNATIVU ZA GOOGLE DOCS isprobajte: https://riseup.net/ koji nudi dokumente za kratkoročnu saradnju. Softver ne pohranjuje IP adresu i izbrisat će se sam ukoliko se ne koristi 30 dana. Alternativu za Google Docs možete pronaći i na platformi Sandstorm. Platforma ima puno otvorenih izvora i iako je potrebno malo vremena da se naviknete na nju, ipak je korak naprijed u odnosu na google-ove aplikacije.  Saznajte više na https://Sandstorm.io/

Izvor: Equality Labs

Prilagodila: Erna K.