Aktuelne teme Sigurnost i privatnost Women Rock IT

Digitalna sigurnost u doba Trumpa; zaštitite svoj pristup internetu 2/6

Equality Labs  je južna azijsko-američka organizacija koja se kroz priču, umjetnost i sigurnost bavi borbom za prava ljudi. EL podržava pokrete koji se susreću sa opresivnim sistemima i pomažu im da dođu do promjena i što boljih rješenja. EL je, također, prva grupa žena sa juga čije liderke su porijeklom iz južnoazijskih kulturnih i religijskih manjinskih skupina. U ove skupine se ubrajaju dalitkinje, pripadnice adivasi skupine, muslimanke, budistkinje i kršćanke.

EL vjeruje da je pravo na sigurnost, okupljanje kao i slobodan govor ugroženo globalnim nadzorom u zemljama širom svijeta, te stoga podržavaju aktiviste_kinje  kako bi im pomogli da se zaštite i uspostave što sigurniju komunikaciju, obezbijede sigurne uređaje kao i siguran i kvalitetan pristup mreži. Kako je jedan od ciljeva ovog pokreta težnja ka digitalnoj sigurnosti, a koja je imenovanjem novog američkog predsjednika Trumpa postala važnija nego ikada, projekat je nazvan “Digitalna samoodbrana u eri Trumpa”.

Kao finalni proizvod ovog projekta objavljeni su posteri sa savjetima i trikovima kako da nabacite još jedan sloj zaštite na svoje komunikacijske kanale, odnosno kako da sigurno koristite resurse interneta. Danas prenosimo kako da zaštitite svoj pristup internetu. Surfajte sigurno:

2/6

Zaštita vašeg pristupa internetu, odnosno mreži  krucijalna je u vrijeme kada se internet provajderi  često bave praćenjem i nadzorom korisnika. Ako ne osigurate sigurno surfanje, odnosno ne zaštitite svoj pristup mreži vi ne samo da otkrivate svoju lokaciju i historiju pretraživanja interneta, vi omogućavate svom internet provajderu da filtrira, prati, pa čak i da blokira vaš pristup pojedinim stranicama. Softveri za zaštitu pristupa internetu  uzeli su u obzir primjere poput ovih i ponudili su neke od načina kako da zaštitite svoj pristup mreži. Gledajte na ovo kao na štit i anonimizirajte svoj kompjuter čim pristupi mreži.

KORISTITE VIRTUALNU PRIVATNU MREŽU (VPN) kako biste povezali svoj kompjuter sa internetom. VPN koji mi preporučujemo je Golden Frags VYPR VPN.  https://www.goldenfrong/vyprvpn

KORISTITE TOR Kada ne koristite VPN koristite Tor preglednik (browser)  kako biste anonimno pretraživali. Uvijek provjerite da li ste ažurirali ovaj preglednik, odnosno da li imate instaliranu njegovu posljednju verziju. Možete ga pronaći na : https://www.torproject.org .

KORISTITE TAILS Tails je operativni sistem koji se bori kako bi sačuvao vašu anonimnost i provatnost. Tails je operativni sistem koji je dizajniran kako bi se koristio, odnosno pokretao sa DVD-a, USB sticka ili SD kartice, dakle nezavisno od operativnog sistema koji je već instaliran na vašem kompjuteru. Pomaže vam da koristite internet anonimno i obezbjeđuje cenzuru vašem kompjuteru gdje god da idete bez da ostavljate tragove, osim ako to isključivo želite raditi.  Potražite više na http://www.tails.boum.org/

Izvor: Equality Labs

Prilagodila: Erna K.