Aktuelne teme Sigurnost i privatnost Women Rock IT

Digitalna sigurnost u doba Trumpa; zaštitite svoj identitet 3/6

Equality Labs  je južna azijsko-američka organizacija koja se kroz priču, umjetnost i sigurnost bavi borbom za prava ljudi. EL podržava pokrete koji se susreću sa opresivnim sistemima i pomažu im da dođu do promjena i što boljih rješenja. EL je, također, prva grupa žena sa juga čije liderke su porijeklom iz južnoazijskih kulturnih i religijskih manjinskih skupina. U ove skupine se ubrajaju dalitkinje, pripadnice adivasi skupine, muslimanke, budistkinje i kršćanke.

EL vjeruje da je pravo na sigurnost, okupljanje kao i slobodan govor ugroženo globalnim nadzorom u zemljama širom svijeta, te stoga podržavaju aktiviste_kinje  kako bi im pomogli da se zaštite i uspostave što sigurniju komunikaciju, obezbijede sigurne uređaje kao i siguran i kvalitetan pristup mreži. Kako je jedan od ciljeva ovog pokreta težnja ka digitalnoj sigurnosti, a koja je imenovanjem novog američkog predsjednika Trumpa postala važnija nego ikada, projekat je nazvan “Digitalna samoodbrana u eri Trumpa”.

Kao finalni proizvod ovog projekta objavljeni su posteri sa savjetima i trikovima kako da nabacite još jedan sloj zaštite na svoje komunikacijske kanale, odnosno kako da sigurno koristite resurse interneta. Danas prenosimo kako da zaštitete svoj identitet.  Surfajte sigurno:

3/6

KREIRAJTE SNAŽNE PASSWORDE. Ovo znači da koristite sistem za generisanje passworda za svaki account (nalog) koji imate. Također, važno je često mijenjati passworde, poželjno vrijeme mijenjanja lozinke je svaka tri mjeseca. EL preporučuje KeepassX. Ovu aplikaciju možete pronaći https://www.keepassx.org/downloads .

KATEGORIŠITE SVOJ EMAIL, FACEBOOK, TWITTER, INSTAGRAM I SNAPCHAT ACCOUNT.  Account-e za svoje lične i političke identitete držite odvojenima. Budite oprezni kod povezivanja vaših account-a da ne biste “pomiješali” privatno s poslovnim. Pobrinite se da su vaši account-i povezani sa različitim e-mail adresama i/ili brojevima telefona. Trebate pomoć oko kreiranja više account-a? Koristite e-mail servise kao što su riseup.net i burner app koja vam može pomoći da kreirate različite i odvojene identitete.

UKLJUČITE DRUGI FAKTOR (2FA) PREPOZNAVANJA za sve svoje naloge. 2FA je dostupan za G-mail, Facebook, Twitter itd. Ova stranica daje vam instrukcije kako da ga postavite za sve stranice. https://www.turnon2fa.com/tutorials/

OTKRIJ ŠTA GOOGLE ZNA O TEBI. https://myactivity.google.com/

OTKRIJTE JESTE LI ŽRTVA HAKERSKOG NAPADA. Posjetite https://haveibeenpwned.com i ukucajte svoj e-mail i password. Putem ove stranice možete saznati da li je vaš e-mail i/ili password ugrožen, odnosno da li je dio nekog data sistema. Ukoliko otkrijete da su podaci kompromitovani EL vam preporučuje da odmah promijenite sve instance tog passworda kako password više ne bi bio kompromitovan.

OTKRIJTE KOJE INFORMACIJE TROLLOVI MOGU PRONAĆI O VAMA. Kada jednom saznate koje su sve informacije o vama dostupne online možete započeti proces kontaktiranja data brokera kako bi se vaše informacije uklonile. Iako je teško ukloniti sav sadržaj svaka i najmanja pomoć je dobro došla u kreiranju samoodbrane kako ne biste postali meta troll napada.

Provjerite curenje ličnih podataka ovdje:

Spokeo

Anywho.com

Intelius

Whitepages

Izvor: Equality Labs

Prilagodila: Erna K.