Aktuelne teme Globalne teme Sigurnost i privatnost

Digitalna sigurnost u doba Trumpa; zaštitite svoj računar 4/6

Equality Labs  je južna azijsko-američka organizacija koja se kroz priču, umjetnost i sigurnost bavi borbom za prava ljudi. EL podržava pokrete koji se susreću sa opresivnim sistemima i pomažu im da dođu do promjena i što boljih rješenja. EL je, također, prva grupa žena sa juga čije liderke su porijeklom iz južnoazijskih kulturnih i religijskih manjinskih skupina. U ove skupine se ubrajaju dalitkinje, pripadnice adivasi skupine, muslimanke, budistkinje i kršćanke.

EL vjeruje da je pravo na sigurnost, okupljanje kao i slobodan govor ugroženo globalnim nadzorom u zemljama širom svijeta, te stoga podržavaju aktiviste_kinje  kako bi im pomogli da se zaštite i uspostave što sigurniju komunikaciju, obezbijede sigurne uređaje kao i siguran i kvalitetan pristup mreži. Kako je jedan od ciljeva ovog pokreta težnja ka digitalnoj sigurnosti, a koja je imenovanjem novog američkog predsjednika Trumpa postala važnija nego ikada, projekat je nazvan “Digitalna samoodbrana u eri Trumpa”.

Kao finalni proizvod ovog projekta objavljeni su posteri sa savjetima i trikovima kako da nabacite još jedan sloj zaštite na svoje komunikacijske kanale, odnosno kako da sigurno koristite resurse interneta. Danas prenosimo kako da zaštitete svoj kompjuter.  Surfajte sigurno:

4/6

KREIRJTE JAK PASSWORD Treba biti originalan, kompleksan, ne treba sadržavati privatne informacije, te biste ga trebali promijeniti svaka tri mjeseca. Dobar password je kombinacija slova, brojeva, simbola, te sadrži riječi koje ne upućuju na privatne informacije. To uključuje rođendane, imena članova porodice, prijatelja, ljubimaca, pa čak i adrese. Za više informacija o kreiranju sigurnog passworda posjetite:  https://securityinabox.org/en/guide/passwords

KREIRAJTE KORISNIČKI I ADMINSKI NALOG za dnevnu upotrebu, kako biste izbjegli digitalne napade kojima je cilj uništiti srž vašeg računara. Za Mac ovu opciju možete pronaći na sljedeći način Apple menu-System Preferences-Users and Accounts. Na PC-u, za Windows 10: Start- Settings-Accounts-Family & other people-Add someone else to this PC.

IZVRŠITE ENKRIPCIJU RAČUNARA I HARD DRIVE-a Na Mac-u preko sigurnosnog panela u sistemskim preferencijama uključujući Filevault. Ovo ćete pronaći na sljedeći način: Preferences-Security & Privacy- Filevault.
Za Windows provjerite da li je aktivirana enkripcija uređaja tako što ćete otvoriti Settings app, System-About i tu potražite “Device encryption” na dnu panela. U tom slučaju koristite VeraCrypt besplatan softver koji omogućava enkripciju svih vaših uređaja. Saznajte više na https://veracrypt.codeplex.com

RUTINSKI KORISTITE SNAŽNU ZAŠTITU PROTIV ZLOĆUDNIH SOFTVERA, dakle barem jednom sedmično. Preporučujemo MalwareBytes i često provjeravajte apdejte, odnosno ažuriranja. Link za ovaj softver je: https://www.malwarebytes,com/

NE OTVARAJTE PRIVITKE (atačmente)  Ovo je najčešći način na koji ljudi bivaju hakovani. Ako nam ne vjerujete zapitajte Demokratsku Nacionalnu Partiju! Ako vam neko pošalje fajl koji može biti otvoren s Google aplikacijama onda to i uradite. To uključuje Word, Excel, PDF, pa čak i neke slike. Razlog za to je što se Google može nositi s eventualnim zloćudnim softverima u takvim fajlovima, a vaš računar ne. Ako je riječ o fajlu za koji se ne osjećate prijatno da ga otvarate preko Google apps-a, onda preuzmite fajl i skenirajte ga programom za zaštitu od zloćudnih softvera. Dodatno, možete skinuti i virustotal.com i skenirati ga kao dodatni sistem zaštite.

REDOVNO AŽURIRAJTE OPERATIVNI SISTEM Na Mac-u idite u Apple Menu, pa u App Store. Na PC-u, tačnije za Windows 10, automatizirajte vaše updates u Control Panelu.

U suprotnom, pratite sljedeće korake:
1. U Search boxu potražite Windows Update
2. Odaberite “Chande Settings”
3. Odaberite “Install updates automatically, u slučaju da već nije odabrana ta opcija

Izvor: Equality Labs

Prilagodila: Erna K.