Aktuelne teme Liderke Lokalne teme

Putevi žena ka digitalnom sektoru : Priča Suade Hadžović

Ponosni_e smo što je u studiju “Women’s Pathways to the  Digital Sector: Stories of  Opportunities and Challenges” stala priča Suade Hadžović. Suada Hadžović je stručni savjetnik za licenciranje pri Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK), ali to nije sve.

“Djevojke stvarno trebaju nekoga da ih pogura. Ponekad one ne vjeruju u sebe. Pogurajte ih, pomozite im, budite tu za njih.”

Ovo je izjavila Irène Inyange, alitičarka koja radi u softverskoj kompaniji eVolve Ltd u Ruandi. Ona je jedna od 22 intervijuisane žene čija je motivaciona priča objavljena u studiji “Ženski putevi ka digitalnom sektoru”.

Istraživanja i spoznaje iz ovog polja, doprinijela su razvoju studije koja istražuje jaz između spolova u digitalnom sektoru. Studija ima za cilj razumjeti ulogu digitalnih tehnologija u ostvarivanju ženskih prava, rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena, naročito u tranzicijskim i zemljama u nastanku.

Naručitelj ovog projekta je Federalno ministarstvo za ekonomsku kooperaciju i razvoj Njemačke (BMZ), a  u okviru G20 inicijative  #eSkills4Girls. Studija je pripremljena od strane Panoply Digital Ltd. u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a uz sudjelovanje brojnih članova G20 razvojne grupe (DWG), kao i ITU-a, OECD-a, UNESCO-a i UN Women-a.

Ponosni_e smo što je u studiju “Women’s Pathways to the  Digital Sector: Stories of  Opportunities and Challenges” stala priča Suade Hadžović. Suada Hadžović je stručni savjetnik za licenciranje pri Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK), ali to nije sve; Suada motiviše djevojke u IT sektoru da nikada ne odustaju.


“Kao dijete, Suada je sanjala da postane spisateljica, ali je osjetila da je karijera u ICT bolje ulaganje u budućnost. Ona vjeruje da je studiranje u sektoru informatike, kao i opredjeljenje za karijeru u IT sektoru, krucijalno za finansijsku stabilnost, naročito u njenoj rodnoj Bosni i Hercegovini gdje je stepen nezaposlenosti poprilično veliki. Put kojim je odabrala ići podržala je i njena porodica, te su joj pomogli i finansijski kako bi završila studij. Suada je zahvalna svojoj porodici na praktičnom savjetu da studira inžinjerstvo s obzirom na veliki broj slobodnih pozicija u IT sektoru. Za razliku od drugih žena s kojima smo razgovarali_e, Suada je rekla da se nije susrela sa rodnim stereotipima, odnosno predrasudama dok je studirala.  Suada savjetuje mlade djevojke koje su zainteresovane za karijeru u području informacionih tehnologija „da nikada ne odustaju”, rekavši da će biti nagrađene ako se samo nastave “kotrljati” prema njihovim ciljevima.”

Pripremila: Erna K.