Feministički internet Women Rock IT

Međunarodni dan djevojčica u IKT-u: Programiranje nije samo za dječake

IT Girls su obilježile Međunarodni dan djevojčica i djevojaka u IKT-u druženjem u Sarajevu. Iako se ovaj događaj tradicionalno obilježava posljednjeg četvrtka u aprilu svake godine, osnivačice IT Girls inicijative su ga odlučile obilježiti nekoliko dana ranije, u subotu 22. aprila, pa su i učesnice iz Srebrenice imale priliku da posjete Sarajevo i prostorije UN zgrade.

Piše: Senka Imamović/ITgirls.ba

Međunarodni dan djevojčica i djevojaka u IKT-u je inicijativa koju je pokrenuo ITU (International Telecommunication Union), specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije. Cilj ovog Međunarodnog dana je da kreira globalno okruženje koje će osnažiti i ohrabriti djevojčice i djevojke da razmisle o karijeri u perspektivnom polju IKT-a, omogućivši na taj način djevojkama, ali i tehnološkim kompanijama da iskoriste prednosti većeg učešća djevojaka i žena u tom sektoru. Do 2017. godine, preko 240.000 djevojčica i djevojaka je učestvovalo u više od 7,200 različitih događaja koji su obilježili ovaj dan, u 160 zemalja širom svijeta.

Girls in ICT Mash-up događaj je započeo predstavljanjem i međusobnim upoznavanjem djevojčica iz Sarajeva i Srebrenice. Djevojčice iz Srebrenice su posjetivši Sarajevo imale priliku upoznati sve osnivačice inicijative IT Girls. Za obje grupe to nije bio prvi susret sa ovom inicijativom jer su tokom prethodne godine imale priliku učestvovati na Postani IT Girl treninzima programiranja. Trening u Sarajevu je održan u maju 2016. godine, a u Srebrenici u avgustu.

„Mash-up na engleskom jeziku znači nešto kao mješavina, tako smo i mi odlučile da Međunarodni dan djevojčica u IKT-u ove godine obilježimo mješavinom aktivnosti, ali i učesnica. Slijedom izuzetno dobre saradnje sa UNDP uredom u Srebrenici još od prošlogodišnjeg Postani IT Girl treninga koji je tamo održan, ponovo smo se povezale sa tim uredom i pozvale učesnice da nam se pridruže i upoznaju svoje vršnjakinje iz Sarajeva. IT Girls za jednu od strategija ima uključivanje djevojčica iz manjih sredina koje nemaju jednake mogućnosti i pristupe znanju i informacijama kao djevojčice iz većih urbanih centara. To je bilo očigledno i ove subote kada smo spojile djevojčice iz Sarajeva i Srebrenice. Međutim, ono što smo još jednom potvrdile jeste da bez obzira na nejednake mogućnosti, kada im se pruži prilika za razgovor o idejama kako uključiti više žena i djevojčica u IKT, one razmišljaju na isti način i imaju jednako kvalitetne ideje i prijedloge,“ pojašnjava Erma Mulabdić, jedna od osnivačica inicijative.

 „Cloud Runner“ sa VR naočalama

DSC_0782Prvi dio subotnjeg druženja je protekao u igranju zanimljive igrice – Cloud Runner, koju je pripremio Authority Partners. Predstavici ove kompanije, ujedno i kreatori igrice, su omogućili djevojčicama da se okušaju u igirici „trčanja po oblacima“ koja je podrazumijevala korištenje VR (virtual reality) naočala tj. uređaja na koji je bio spojen smartphone. Lik u igrici se kretao u skladu sa pokretima glave u smjeru ispravnih odgovora na teorijska pitanja iz svijeta IKT-a. Dino, Emir i Dženad, koji su i kreirali igricu, su pratili rezultate takmičenja svake djevojčice te na kraju i odredili pobjednice. Pobjedu i nagradu od AP-a je odnio tim koji su činile djevojčice Hadžera iz Sarajeva i Teodora iz Srebrenice.

Djevojčice žele čitati više medijskih sadržaja o djevojkama u STEM-u

Djevojčice su imale priliku razgovarati i s predstavnicama ONE World Platform o njihovim ambicijama i razlozima učenja programiranja, ali su tokom opuštenog razgovora otkrile i jako puno o brojnim stereotipima i predrasudama s kojima se susreću u svojim školama. Jedna od djevojčica je rekla da bi svima preporučila uključivanje na slične treninge, ako žele saznati više o IT-u, a pogotovo programirati, te da se ona potpuno pronašla u toj struci. Nisam imala pojma o programiranju, i kad se pojavio vaš trening u Srebrenici htjela sam probati nešto novo. Mislila sam da će biti dosadno, ali kad sam vidjela kako to ide, i upoznala se s tim, razbila sam svoje neke predrasude o tome“, kaže ona. Stav svih djevojčica je bio da su često izložene brojnim nejednakostima, seksizmu, i neuvažavanju njihovog mišljenja. „Svakodnevno se među vršnjacima, ali i nastavnicima/cama borim protiv glorifikovanja muškaraca, i trudim se govoriti više o uspjesima žena“, poručila je jedna od djevojčica iz Sarajeva.

Učesnice radionice su diskutirale i o svojim uzorima, youtube kanalima i dozvoljenoj dobnoj granici za otvaranje istog (koja je btw 13!), ali i nedavnom slučaju eksponiranja maloljetne djevojčice u BiH, putem njenog videa. Mnoge djevojčice su istakle i kako nemaju često priliku pročitati nešto o uspješnim programerkama ili općenito ženama u STEM-u te su kao jedan od glavnih zaključaka radionice odučile poručiti omladinskim časopisima koje čitaju djevojčice (ali i dječaci) širom regiona da pokrenu posebnu rubrika koja tematizira „STEM girls“ O svojoj motivaciji za bavljenje programiranjem učesnica Dženeta je rekla: Stalno izlaze nove aplikacije, i želim da sutra neko koristi i moj proizvod. Ako mi ne bude išlo programiranje, onda bih se bar htjela baviti reklamiranjem aplikacija.“

dženeta za web

 „S učesnicama smo danas razgovarale o porukama koje žele prenijeti javnosti za Međunarodni dan djevojčica u IKT-u. Poručile su kako žele društvo bez rodnih predrasuda, savremeno obrazovanje koje prati razvoj IKT-a i medije koji nude različite sadržaje. Tako je zaključeno da su moda i šminka u ženskim časopisima OK ako to volimo, ali da želimo i druge sadržaje namijenjene djevojkama, uključujući i IKT. Uvijek je inspirativno porazgovarati s djevojkama jer ostanemo zadivljene njihovom zrelošću i idejama,“zaključuje Lamija Landžo, jedna od začetnica IT Girls ideje.

Podijeljene u timove, djevojčice su imale priliku okušati se i u Kahoot igrici koju su pripremile predstavnice ONE World Platform, a  u kojoj pobjedu odnosi tim koji pokaže najviše znanja o različitim pitanjima iz oblasti IKT-a.

Djevojčice su se okušale i u Python programskom jeziku

Jedna od gošći ovog događaja je bila i Merisa Golić – dobitnica druge nagrade osmomartovskog izazova koji su organizirale IT Girls.

Da podsjetimo, na Međunarodni dan žena IT Girls su, u saradnji sa dm drogerie markt Bosna i Hercegovina, organizirale online izazov „Upari DNK molekule“. Izazov je uspješno spojio biologiju i kodiranje, a pripremio ga je Adnan Rahić iz Bookvara – platforme za online neformalno učenje. Dodijeljene su tri nagrade pobjednicama – Almi Muratović (1. mjesto), Merisi Golić (2. mjesto) i Ivani Fedoran (3. mjesto). Prva nagrada je bila dm poklon kartica u vrijednosti od 100 KM, druga u vrijednosti od 50 KM i treća u vrijednosti od 30 KM. Žiri je ocijenio rješenja na osnovu kvaliteta koda, korištenog programskog jezika i, naravno, kreativnosti.

Merisa – studentica četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta (smjer računarstvo i informatika), pokazala je djevojčicama kako je došla do rješenja za nagradnu igru koristivši Python. „Kad sam prvi put čula za inicijativu IT Girls bilo mi je drago da se nešto tako pokrenulo, i htjela sam pronaći način da doprinesem toj inicijativi. Prijavila sam se na osmomartovski izazov i bilo mi je jako jednostavno ponuditi svoje rješenje. Srećom, dobila sam drugu nagradu, a danas sam tu kako bih predstavila svoje rješenje te uvela djevojčice u ovaj programski jezik s kojim se prije nisu susrele. Želim i da im poručim da Elektrotehnički fakultet i programiranje nisu teški ako se pravilno rasporedi vrijeme i da se nikad ne boje postavljati pitanja ako im nešto nije jasno,“ komentirala je Merisa.  

DSC_0859Djevojčice su imale priliku pogledati i inspirativan dokumentarni film „CodeGirl“, koji im je pokazao da se sa sličnim problemima susreću djevojčice i djevojke širom svijeta, ali da su motiviranošću, upornošću i željom za uspjehom mnogi od njih i rješivi.

Naša ideja je bila da djevojčice gledajući ovaj film shvate da i one mogu prepoznati određeni problem u svojoj zajednici, ali isto tako, da mogu i ponuditi određeno IT rješenje u vidu razvoja različitih aplikacija koje bi doprinijele rješavanju prepoznatih problema“, kazala je Arijana Drinić, suosnivačica IT Girls inicijative.

Za kraj ovog druženja djevojčice i organizatorice su se fotografisale s porukama kojima su htjele obilježiti ovaj Međunarodni dan, a neke od njih su: „Neću da radim u Q BASIC-u!“, „Programiranje nije samo za dječake!“, „Želim da vi koristite moj IT proizvod!“ i dr.

Osnovnoškolsko obrazovanje je jako bitno za određivanje smjera u kojem će nečije obrazovanje nastaviti, stoga promoviranjem IKT zanimanja, njegove perspektivnosti, ali i raznolikosti, IT Girls inicijativa ima za cilj potaknuti djevojčice da, pored razvijanja informatičkih vještina i „bildanja“ njihovih tehničkih vještina, steknu i samopouzdanje i prezentacijske vještine koje će koristiti u svim segmentima života. Upravo to su imale priliku naučiti na održanim Postani IT Girl treninzima, ali i nastaviti na subotnjem druženju.

Preuzeto sa: itgirls.ba