Aktuelne teme Feminizmi Zvuk i boje

#ThatsHarassment; Treća epizoda “Fotograf”; Anna Van Patten & Bobby Cannavale

#ThatsHarassment je serija kratkih filmova, sastavljena u režiji Cosmopolitan.com,  koji istražuju različite načine na koje žene bivaju uznemiravane, a o kojima ne govore. Serija je sastavljena od pet različitih dijelova koji prikazuju različite incidente i načine uznemiravanja  bazirane na stvarnim događajima. U seriji su prikazane svakodnevne društvene interakcije, a naglasak je na “svakodnevici seksualnog uznemiravanja”.

Koliko dugo? Koliko dugo treba da nam bude neugodno prije nego li progovorimo o tome? Cijela ekipa fotografa_kinja buljila je u djevojku koja “treba da stavi ruku u gaće” dok je fotograf “fotka” – uredno ignorišući svu napetost. Cijeli koncept saglasnosti brutalno se ignoriše u ovom scenariju.  Možda nam se samo učinilo? Ili…?

Ako želite, pogledajte sve epizode na YT. Mi danas prenosimo treću epizodu s  Annom Van Patten i Bobbyem Cannavaleom u glavnoj ulozi.

Trigger Warning: Sexual Harassment

BAZIRANO NA STVARNOM INCIDENTU.

#Fotograf

Ova  priča se vrti oko foto- modela na snimanju. Video počinje s muškim fotografom koji govori djevojci (foto-modelu) da izgleda sexy, ali sve postepeno eskalira. Fotograf savjetuje djevojci da se prepusti i uživa dok stavlja svoju ruku u pantole, u svoje međunožje, on joj poručuje da uživa kako bi izgledala više senzualno. Cijela ekipa samo tiho gleda kako je foto- model  prisiljen raditi nešto na način na koji joj je očigledno neugodno, ali svi uredno ignorišu činjenicu da se granica već prešla.

“Prisila nije saglasnost.”

Cijeli koncept saglasnosti brutalno se ignoriše u ovom scenariju. Fotograf je prisilio da se dodirne, prisiljena je da ignoriše svoju očiglednu nelagodu, ali je on i dalje pokušava “motivirati”  govoreći o njenom uzbuđenju. Niko se ne brine i svi su zaboravili da prisila nije saglasnost.

Jedan od najtežih dijelova videa je snimka na kraju, gdje svi pasivno posmatraju seksualno uznemiravanje. Podsjeća nas na normalizaciju seksualnog nasilja nad ženama do te mjere da postaje obična.

Piše: Erna K.

Izvor: Cosmpolitan.com