Aktuelne teme Globalne teme Sex

Kodeks časti vojnika: dijeljenje fotografija golih kolegica

Neki drugi puta ćemo pisati o zakletvama koje polažu svi vojnici, neki drugi puta ćemo pisati o njihovoj vjernoj službi. Možda ćemo tada pisati i o vojnicima u našoj zemlji. Danas ćemo pisati o kodeksu američkih vojnika i “golim” fotografijama njihovih kolegica.

Prije mjesec ili dva internetom je zazujala vijest; kako su američki marinci na tajnoj Facebook grupi razmijenjivali fotografije svojih golih kolegica, juniorki i veteranki, koje vjerno služe svojoj zemlji, velikoj AmeriKi.

Zgrožena javnost se, kao i uvijek, podijelila u komentarisanju i dala sebi prostora komentarišući u nedogled čast vojnika i fotografije njihovih kolegica.

Stotine američkih marinaca dijelili su slike golih ženskih novaka i veterana – od kojih mnoge nisu imale saznanja da su bile snimljene. Sve se odigravalo na tajnoj Facebook stranici.

Thousands of U.S. Marines have been following a Facebook group…

Male Marines were sharing nude photos of fellow female soldiers on a massive, secret Facebook page

Geplaatst door NowThis Her op maandag 6 maart 2017

Prema Centru za istraživačko novinarstvo SAD-a (Reveal CIR) fotografije su podijeljene na FB grupi pod nazivom „Ujedinjeni Marinci” gdje su objavljivali neki od umirovljenika američke vojske, ali i aktivni dužnosnici, kao i pripadnici američkih marinaca, te pripadnici britanskih kraljevskih marinaca.

Prikazane su i fotografije žena koje još uvijek aktivno učestvuju u službi. Pored fotografije navedeno je puno ime i prezime osobe s fotografije, kao i naziv vojne službe i čin koji nosi. Pohranjeno je oko 2.500 fotografija.

Komentari na fotografije su uvrijedljivi i ponižavajući. Ali, ono što je još više zabrinjavajuće jeste činjenica da je tajnu grupu pratilo više od 30 000 članova iz cijeloga svijeta, a kada je pokrenuta istraga, jednu grupu, zamijenila je druga sličnog naziva (Marines United 2 ili MU2).

Sjedište Marine Corps objavilo je izjavu kojom se osuđuje ponašanje članova službe.

Bilo koji marinac koji je uključen u incident mogao bi biti optužen za ponašanje koje diskredituje oružane snage ili za emitiranje slika bez pristanka osobe kada postoji opravdano očekivanje privatnosti, navodi se u priopćenju.

Piše: Erna K.

Izvor: Jezebel.com, Wgntv.co