Aktuelne teme

EROTICS globalno istraživanje: Anketa o seksualnim pravima i internetu

EROTICS globalno istraživanje je nakon uspješnih anketa sprovedenih 2013. i 2014. i ove godine objavilo novu anketu čiji je fokus na LGBTIQ zajednici. Preciznije, anketa se bavi slobodom izražavanja seksualnosti na internetu. 

Odvojite malo svoga vremena i doprinesite ovom veoma važnom globalnom istraživanju. Anketu na engleskom jeziku možete preuzeti OVDJE.

EROTICS globalno istraživanje se vratilo! Ako ste LGBTQI aktivist_kinja ili branitelj_ka seksualnih prava koji_a koristi internet u tu svrhu, želimo čuti vaše mišljenje!

Vaše učešće u anketi pomoći će Udruzi za progresivne komunikacije (APC) da bude u toku s najnovijim trendovima koji su vezani za zabrinjavajuće prijetnje kada je riječ o ispoljavanju seksualnosti na internetu.

Anketa je dostupna na engleskom i španjolskom jeziku, a bit će otvorena do 17. augusta. Trebat će vam 25 minuta vremena da doprinesete većem razumijevanju aktuelnih problema s kojima se suočavaju aktivisti_kinje zbog brzog razvoja interneta.

Naše prvo istraživanje pokrenuli smo u 2013. godini, a drugo u 2014. godini. Ove ankete pomogle su da shvatimo na koji način aktivisti_kinje seksualnih prava koriste internet kako bi unaprijedili svoje ciljeve i izazove s kojima LGBTQI zajednica suoačava kada je u pitanju njihovo izražavanje seksualnosti online.

Saznanja koja prikupljamo ključna su za pomoć u razvoju strategija za podršku radu APC-a i EROTICS mreže, globalne mreže više od 50 aktivista_kinja, akademika, kao i organizacija koje rade na pitanjima seksualnosti. Rezultati istraživanja 2013. i 2014. godine rezultirali su, između ostalog, uključivanjem seksualne orijentacije i rodnog identiteta u Specijalni izvještaj UN-a o slobodi mišljenja, izražavanja, anonimnosti i ljudskom pravu u sferi digitalnih komunikacija. Rezultati su, također, izvijestili o prvoj rezoluciji UN-a o ženama braniteljkama ljudskih prava u novembru 2013. godine kada je riječ o online seksualnom nasilju.

Šta možete učiniti  za nas kako bismo ovo istraživanje učinili uspješnim:

1. Preuzmite anketu.
2. Proslijedite je pojedincima_kama i organizacijama koje rade na pitanjima seksualnih prava.
3. Promovišitee anketu na svojoj web stranici, svom blogu ili web stranici ili blogu svoje organizacije.
4. Objavite je na svojim mrežama društvenih medija pomoću hashtaga #eroticsurvey.

Hvala!

Pripremila: Erna K.

Izvor: APC.org