Aktuelne teme Feminizmi Sex

Žene koje boli briga; sexualnost & tehnologija

Redovno depiliranje, trošenje vremena kako bi se postigla savršena frizura, potraga za markiranom odjećom koja će učiniti da izgledate fit, stalno i iznova započinjanje raznih tipova dijeta jer ste daleko od “idealnog” tijela. Trošenje novca na kozmetiku, šminku, kreme, teretanu…Fotošopiranje svake fotografije koju postavljate online. Zašto? Koga želimo impresionirati? Zašto je ljude briga kako izgledam, zašto je ljude briga ako nisam model? Neki model, nekoga, nečega. I mnogo važnije, ko je rekao da moram izgledati tako da bih uspjela u životu?

Sjećam se, i ja sam se nekad sramila svog izgleda. Definitivno nisam bila zadovoljna svojim tijelom i mislila sam da moj izgled određuje vrijednost mene kao osobe. Poprilično sam sigurna da se hiljadu žena tako osjeća ili se osjećalo u nekom momentu u svom životu i to je samo zato jer je neko nametnuo smiješne standarde ljepote koje je realno teško postići. Onda nismo iznenađene što većinu vremena provedemo pokušavajući oponašati modele iz časopisa, a zapravo potrošimo većinu svog vremena i na kraju izgledamo kao neki vještački proizvod, daleko od prirode i prirodnog. Oni su ono što jesu, a ja sam ja. Nemojte me shvatiti pogrešno, ja nisam odustala od svog izgleda. Još uvijek uživam da se “sređujem”, za izlazak ili za spoj, ali ja se ne pretvaram da sam nešto što zaista nisam. Ja sam samo odustala od ideje da budem nešto što neko drugi očekuje. Tako da, ako me pitate, ne zanima me više. I don’t give a fu*k anymore.

Ove ilustracije pripadaju Jordyn McGeachin, dvadesetogodišnjoj umjetnici iz Australije, čija serija ilustracija prikazuje intimni život savremene žene. Ilustracije ove mlade žene opisuju “modernu sexualnost”. Djela uključuju i tehnologiju, odnosno ulogu tehnologije u životu žene danas. Štaviše, žene se ne boje ispitivati svoju seksualnost slobodno i bez ograničenja. Žene, također koriste tehnologiju bez srama. Masturbacija i seksualnost prikazani su kao svakodnevna situacija, jednako normalna kao tuširanje ili gledanje filma.

Na isti način Jordyn ruši stereotipe o tome kako bi žena trebala da se ponaša i prikazuje normalni život žena.

Piše: Erna K.

Photo Credits: CulturaColetiva