Aktuelne teme Lokalne teme Online nasilje

BEŽIČNO – NEVIDLJIVO, A BOLNO

“BEŽIČNO-NEVIDLJIVO, A BOLNO” jeste naziv kampanje čiji je fokus zaustavljanje nasilja nad ženamu Krivičnog zakona FBiH radi stvaranja zakonodavnog okvira za sankcionisanje osoba koje vrše kra i djecom putem Interneta i tehnologije, a organizirana je u sklopu Incijative za izmjenu i dopunivična djela putem informaciono-komunikacionih tehnologija. Incijativu je pokrenuo Centar ženskih prava iz Zenice. Formirana je ekspertna radna grupa koju su činili/e Udruženje žena sudija u BiH, i eksperti/ce: Džumhur Jasminka – Ombudsmenka BiH; Zahiragić Adisa – sutkinja Kantonalnog suda Sarajevo; Maličbegović Enes – sudija Kantonalnog suda Zenica; Begić Jasmina – sutkinja Vrhovnog suda FBIH; Hadžiomerović-Muftić Hajrija – federalna tužiteljica; Glavaš Nedeljko – predstavnik MUP ZDK; Korajlić Nedžad – dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Tim povodom organizirali smo neformalno druženje na kojem smo okupile članice radne grupe koja je radila na prijedlogu teksta Nacrta za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona FBiH, Amru Bećirović iz Centra ženskih prava i kantonalnu sutkinju Adisu Zahiragić, novinarke i članice tima One World Platform. Razgovarale smo o svim izazovima sa kojim su se susrele prilikom rada, ali sljedećim koracima.

Online nasilje je relativno nova forma nasilja kojoj se ne pridaje dovoljno pažnje. Kao i u slučaju drugih oblika nasilja, o online nasilju se ne priča. Centar ženskih prava je pružio 2168 pravnih usluga, od kojih je 68,54 posto bilo u oblasti porodičnog prava. Za 20 mjeseci nasilje putem Interneta i mobilne telefonije doživjelo je ukupno 1.201 klijentica ili 55,40 posto. U periodu od pet godina, zaključno s 2015., na SOS telefon Fondacije udružene žene Banjaluke zaprimljeno je 3360 SOS poziva od čega je 1820 sadržalo neku od prijetnji putem SMS poruka, ili društvenih mreža. Također, novinarka Sanela Prašović-Gadžo i sutkinja Adisa Zahiragić su sa nama podijelile i svoja iskustva kao žene koje su preživjele svojevrsni online linč. Ostaje nam da vidimo da li će vlada na pravi način odgovoriti, a One World Platform će i dalje da bude glas onih žena i djevojaka koje svoje priče ne mogu ispričati.

One World Platform