Aktuelne teme Globalne teme Kampanje Lokalne teme Take back the tech

Take back the tech 2017, BiH i regija

Posljednjih 10 godina povodom 16 dana aktivizma Fondacija One World Platform sprovodi aktivnosti vezane za globalnu kampanju Take back the tech.

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je međunarodna kampanja koja je pokrenuta 1991. (Pokrenuo ju je Women’s Global Leadership Institute pod sponzorstvom Center for Women’s Global Leadership). U sklopu 16. dana aktivizma protiv nasilja nad ženama obilježavaju se i 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 6. decembra – godišnjica montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Take Back Tech je globalna online kampanja koja poziva korisnike/ice informacijskih i komunikacijskih tehnologija, posebno žene i djevojke, da povrate kontrolu nad tehnologijom, te da tokom procesa, zahtijevaju i ostvare pravo, da definiraju, pristupaju, koriste i oblikuju   IKT (informaciono-komunikacione tehnologije).

Tim OWP-a je svih ovih godina kampanju TBTT planirao, oblikovao i implementirao u regiji tako što je uključivao veliki broj organizacija i pojedinaca/ki, bez obzira na uključenost i nivo znanja i upotrebe IKT-a. Različiti oblici učešća za organizacije i pojedince/ke, zavisno od nivoa znanja i ekspertize u upotrebi IKT-a čine ovu kampanju interesantnom i dostupnom svima. Tako je bilo i ove godine.

Historija pokreta u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini

Ovogodišnji slogan kampanje TBTT je „Revisit to resist“ (Sjećanje je otpor) i cijela kampanja se zasniva na prikupljanju materijala koji su tokom godina korišteni u borbi protiv rodno-zasnovanog nasilja.

TBTT kampanja ove godine odlučila je da dokumentuje historiju pokreta za okončanje rodno-zasnovanog nasilja.

TBTT kampanja ove godine odlučila je da dokumentuje historiju pokreta za okončanje rodno-zasnovanog nasilja.

 

Tim OWP-a je na regionalnom nivou podijelio poziv svima kojie se bave rodno-zasnovanim nasiljem i kojie su u svojim kampanjama koristilie materijale kao što su: majice, stikeri, bedževi, flajeri, audio i/ili video zapisi, posteri i slični materijali.

Svoje materijale s nama su podijelilie Ženska soba Zagreb, Sarajevski otvoreni centar, Fondacija CURE, Udruženje OKVIR, Udružene žene Banja Luke, Sassja, kao i učenici/ce Novinarske sekcije Šeste osnovne škole iz Mostara  sa svojom nastavnicom Alisom Trbonja-Kahriman.

Materijali koji su nam dostavljeni predstavljaju borbu svih nas. Posteri, flajeri, naljepnice, sve što smo prikupile biće smješteno u muzej pokreta, zajedno s materijalima koji su korišteni širom svijeta u borbi protiv rodno-zasnovanog nasilja. Feminističko sjećanje važno je jer nam govori kako su se borile žene prije nas i usmjeravaju našu borbu u budućnosti.

Bitku koju vodimo za jednakost i sigurnost žena u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, u cijeloj regiji obilježile su različite aktivnosti i različiti materijali.

Ako se vodimo činjenicom da „na mladima svijet ostaje“ onda je ovaj video, koji smo dobili iz Mostara, najvažnija stvar u borbi protiv rodno-zasnovanog nasilja koju ćete vidjeti danas.

Video su snimilie učenici/ce Novinarske sekcije u „Šestoj osnovnoj školi Mostar u novembru 2017. zajedno sa svojom nastavnicom Alisom Trbonja-Kahriman koja nam je poslala video.

U formi video- spota svoj materijal nam je ustupila i mlada, energična Sassja, pjevačica iz Tuzle koja je nedavno imala premijeru spota za pjesmu „Stube“, također u sklopu kampanje 16 dana aktivizma (2017) koju je sprovodilo Udruženje Vive žene.

U borbama koje vodimo za prava žena važno je da javne ličnosti prepoznaju problem i daju nam svoju podršku. Hvala Sassja!

Kako se borba protiv rodno- zasnovanog nasilja vodi godinama pokazala su nam i udruženja iz Sarajeva.

Fondacija Cure djeluje već godinama i pokriva sve segmente djelovanja žena i njihove borbe u javnom prostoru, ali i u privatnom životu.

Jedan on najzanimljivijih projekata je Festival Pitchwise čiji je primarni fokus ženska umjetnost i aktivisam u Bosni i Hercegovini.

Sestrinska organizacija, koja usko sarađuje sa Fondacijom CURE jeste Sarajevski otvoreni Centar. Ovo su samo neki od materijala koje je SOC koristio u svojoj borbi protiv rodno-zasnovanog nasilja.

Kampanju o seksualnom uznemiravanju SOC je provodio za vrijeme 16 dana aktivizma.

Borba koju vode udruženja i fondacije koje se zalažu za prava žena je borba za sve žene, jer sve žene su jednake. Važnu ulogu u zalagnju za jednakost ima i udruženje Okvir. Ovo Udruženje je nedavno pokrenulo „Kvir-arhiv“ o životu i djelovanju LGBT*IQA osoba u historiji BiH.

Kroz inicijativu Kvir arhiv od oktobra 2016. godine Udruženje je  započelo rad sa LGBT*IQA osobama i aktivistima/kinjama iz BiH i regije kako bi dokumentovali lične priče i sjećanja vezano za rat, rod, seksualnost i sigurnost LGBT*IQA osoba. Započeli su proces dokumentacije ličnih priča o međusobnim odnosima, građenju zajedništva, solidarnosti, djelovanju i otpora ratu i etnonacionalistickim politikama i praksama u ratnom/poslijeratnom društvu u BiH i regiji. Te lične priče su isključene iz zvaničnih narativa, te su u potpunosti nevidljive javnosti i LGBT*IQA zajednici u BiH i šire, samim time – dislocirane. Kada su započeli rad na arhivu, postavilei smo dva centralna pitanja: Kako su LGBT*IQA osobe preživjele rat? Kako su LGBT*IQA osobe ispoljavale otpor tokom rata?

Na web stranici kvir arhiva možete pronaći digitalne priče, dokumentarce i lične priče.

Naše prijateljice iz Banja Luke također su se pridružile našoj kampanji TBTT. Njihovo udruženje je nedavno, skupa sa Centrom za ženska prava Zenica, napravilo promotivni video koji poziva da prijavite nasilje nad ženama.

16 dana aktivizma i materijali iz Udružene žene Banja Luka 2017

Kako se bore našie susjedie pokazalie su nam članovi/ce Centra Ženska soba iz Hrvatske, Zagreb. Centar se bavi seksualnim pravima žena. Onie su nam dostavile različite materijale.

Osim letaka Centar je koristio maskice za mobitel kako bi poslao važnu poruku:

Video Centra Ženska soba o rodno-zasnovanom nasilju:

Tim One World Platform se zahvaljuje svima kojie su nam dostavilie materijale i pokazali da borba protiv rodno-zasnovanog nasilja nije prepuštena slučaju i da se udruženim snagama i zajedničkim naporima mogu postići pozitivne prakse u prevenciji nasilja nad ženama. Sjećanje je otpor, a budućnost ćemo učiniti boljom i sigurnijom za sve žene.

Za kraj ovdje možete pogledati naše materijale:

10 godina pokreta “Preuzmimo kontrolu nad tehnologijom” u BiH

Drago nam je što će i pokreti iz BiH i regije biti uvršteni u muzej pokreta kojeg je osmislila kampanja Take back the tech.

Erna Ključić, One World Platform

Erna Ključić, One World Platform