Aktuelne teme Lokalne teme MojBit Women Rock IT

U svijetu IT struke; Znate li ko je Rialda Spahić?

Rialda Spahić, super moćna i inspirativna programerka, ima 23 godine i završna je godina studija Kompjuterskih nauka i inženjeringa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Rialda je skromna, karizmatična, kreativna i spremna je svoje znanje dijeliti s drugima. Ako ste razmišljale o IT struci i imale neke dvojbe, pravo je vrijeme da pročitate ovaj intervju!

Rialda Spahić

PITALE SMO: Šta nakon studija? Ostaješ li u BiH?

“Mislim da je ovo jedno od težih pitanja koje me često pitaju… Nikada nisam osuđivala one koji napuste našu zemlju jer svako ima svoje razloge. Neko ne može da nađe prilike ovdje ili i ono što mu se nudi je nedovoljno za život, neko se jednostavno ne vidi da živi u BiH, a drugi, u koju bih i samu sebe svrstala, žele da uče i vide stvari koje se u Bosni još ne nude. Kada malo istražujete, sama Europa ima toliko instituta i toliko toga što u Bosni ili ne možemo da nađemo ili je nedovoljno mjesta. Moji prijatelji su različitih struka i svi smo svjesni kako je teško ovdje tek tako nešto naći, međutim, u zemlji gdje je baš sve u razvoju i mnogo toga nedostaje, a malo nas je, mislim da je lakše uvesti nešto novo i napraviti samome sebi priliku. Ja sam još uvijek mlada, tek treba da magistriram do ljeta, i ima toliko toga što treba da naučim. Stvari koje mene zanimaju nisu posebno zastupljene u BiH i to su mi potvrdili čak i stručnjaci iz naših IT kompanija. Smatram da kome god da se ponudi prilika koja je idealna za rad i učenje, te otvara nova vrata i put je ka ostvarenju nečega čemu težimo – boljim uslovima za život, treba to da se prati i prihvati. Treba isto tako se sjetitit odakle dolazimo i gdje god se našli danas, sutra trebamo donijeti nečega novog i u našu državu, ma koliko ogorčeni ili ljuti bili na sve što se dešava, a to nije tajna da je većini mladih san napustiti našu zemlju. Smatram da gdje god otputovali, to iskustvo i znanje treba da se prenese kako bi uslovi ovdje bili dovoljni da manji broj ljudi odlazi nepovratno.”

PITALE SMO: Težiš li ka stalnom zaposlenju ili freelancanju? Šta savjetuješ djevojčicama/djevojkama?   

“Jako je popularno biti freelancer u ovoj branši. Posebno je primamljivo kada možeš reći ‘sam svoj šef’ i slično. Međutim, ja iskreno ne bih išla u te vode ukoliko ne bih bila primorana na to. Više volim sigurnost koju stalno zaposlenje nudi i radnu atmosferu. Nije lahko biti freelancer, imala sam priliku pričati sa više njih i iako zvuči kao san snova, opet za nekoga ko tek počinje može biti jako teško… Vi se takmičite sa mnogo freelancera iz cijeloga svijeta i svako dolazi sa različitim vrijednostima i znanjima, a vaš ručak ovisi o nečijoj ponudi. Meni to zvuči poprilično strašno. Ja definitivno idem standardnim, tradicionalnim putem! Što se tiče savjeta, naravno da se trebamo okušati u svemu. Možda neko želi da radi sam i od kuće ili da se uveže sa kolegama koji su freelanceri pa svoju ekipu naprave, mada smatram da ipak ne treba zatvarati niti jedna vrata.”

Rialda Spahić sa kolegama iz struke

Rialda je prije par godina počela  da volontira za IT Girls, projekat podržan od strane Ujedinjenih Nacija u Sarajevu. U sklopu IT Girls, Rialda kao trenerica za djevojčice od 11 do 15 godina, učeći ih da prave svoje web stranice, osnove HTML, CSS i JavaScript. Treninzi su održani u gradovima širom BiH, a inicijativa IT Girls ima u cilju da ohrabri djevojke da se bave tehnologijom, obzirom da je znantno manji broj žena u IT sektoru nego muškaraca.  Djevojčice sa treninga imaju želju da se bave programiranjem, a mnoge ostanu u kontaktu sa članicama IT Girls i nastave samostalno sa radom i učenjem.

PITALE SMO: Projekat IT girls? Da li si još uvijek aktivna i šta kada (ako) se zaposliš – full time job?

“Da, još uvijek sam trenerica u IT Girls projektu podržanom od UN. Kada se zaposlim, prestanem biti student, što je veoma blizu, ne planiram napuštati IT Girls. To je jedno od najljepših iskustava koje imam. Spoj je moje struke koju volim i mladih djevojaka koje su nada našeg društva. U Bosni kakva jeste danas, treba još ovakvih projekata kako bi naši mladi vidjeli da ima prilika ako ih žele prihvatiti i  da sami sebi mogu ostvariti bolju budućnost, samo ako znaju kako da traže. Sve i da ne budem imala prilike biti jednako aktivna u IT Girls, trebaju da dođu nove generacije studentica koje će imati priliku da iskuse isto što sam i ja i moje kolegice, a ja bih svakako ostala dio IT  Girls u bilo kojoj prilici.”

PITALE SMO: IT aktivizam i šovinizam u branši? Dakle ti si, ako možemo tako reći- IT aktivistica, ali kako kolege sve to vide? Gdje je BiH u svemu tome? Misliš li da ima napretka?

“Djevojke su još uvijek poprilično uplašene i samim tim izgleda kao da ili manje znamo ili nas manje interesuje. Ne mogu reći da postoje među nama kolegama stereotipi ili predrasude, ali isto tako ne mogu ni da kažem da nisam nikada osjetila osuđivanje od strane suprotnog spola. Posebno je to očigledno ako pogledate neke prijašnje priloge o aktivnostima djevojaka u IT, pa i mene same, te obratite pažnju na komentare ispod članaka. Meni je to iznenađujuće da u zemlji u kojoj treba toliko podrške, još uvijek postoji tako puno mržnje ili osuđivanja bilo koje vrste.”

PITALE SMO: Misliš li da se kursevi mogu „unovčiti“ i obezbijediti zaposlenje bez strukovnog školovanja?

“Naravno da mogu, ne morate ni ići na kurs. Znanje se unovči. Svakako stoji da imate veće prednosti sa obrazovanjem kao nekim pokazateljom, međutim mnogo je onih koji  su se uspješno i lahko zaposlili na osnovu iskustava koja su stekli bukvalno preko YouTube-a. Bitno je samo koliko vam je stalo i koliko ste sposobni, te da li ste spremni praviti žrtve koje će se kasnije itekako isplatiti. Živimo u doba interneta gdje je sve moguće.”

PITALE SMO: Kako vidiš prilike u BiH kada posrijede IT kursevi? Misliš li da su jeftini, skupi, dostupni svima? Misliš li da je kadar u BiH kompetentan za dijeljenje znanja? Da li su kursevi precijenjeni? Zanimanje je deficitarno i neke ustanove dižu cijenu kurseva.

“Uvijek sam smatrala da je obrazovanje najbolja investicija, tako da IT kursevi u BiH se isplate ukoliko znate da ćete stečeno znanje iskoristit na pravi način i da taj kurs će biti samo još jedna stepenica u nizu. Mada, u IT je najčešće internet riznica kada je u pitanju učenje i kodiranje, a većina stvari na internetu su besplatne. Na šta god se odlučili, bitno je samo da znate krajnji cilj.

Međutim, ono što ipak daje najveći doprinos su prakse. U BiH je veliki izbor praksi, gotovo svaka IT kompanija pruža prilike mladim ljudima da ih obučavaju i u velikom slučaju i zaposle nakon obuke. To je nešto gdje je učenje neizbježno, dok sami kursevi smatram da su nedovoljni. U BiH je nasreću mnogo stručnjaka iz mnogo polja IT i najljeoše od svega je što se stalno organizuju sastanci, seminari, konferencije i druženja što su savršeni uslovi za bilo koga ko je uveliko u IT svijetu ili tek želi da počne.”

PITALE SMO: Misliš li da je iskustvo = obrazovanje? Da li bi iskustvo u BiH moglo da se isplati u inostranstvu?

“Konkretno za IT, svi znamo da u školama ne učimo toliko koliko bismo trebali u korak sa svijetom, posebno razvojem tehnologije. Naše školstvo funkcioniše na još uvijek tradicionalan način i iskreno smatram da su potrebne reforme i dodatne edukacije za školski kadar. Iz ovih razloga, studenti najčešće pribjegavaju praksama ili samostalnom radu kako bi stekli neka osnovna iskustva koja bi pomogla pri pronalasku posla. S druge strane, meni je obrazovanje uvijek bilo prioritet i smatram da diploma ne može nikako da bude višak. Mnogo je poslova gdje traže diplome ili bachelor-a ili čak i mastera. Smatram da se i jedno i drugo može istovremeno stizati jer toliko je mladih koji su to ve dokazali.

Iskustvo u BiH se mnogima isplatilo, mada je teško dobiti to iskustvo kod nas. Jedino što uvijek kažem jeste da trebamo da se objeručke borimo za te neke prilike koje će nam otvoriti vrata ako ne kod nas, onda negdje drugo gdje možemo da ostvarimo svoje snove.”

Rialda Spahić na “Unlimited” Forumu

PITALE SMO: Smatraš li da djevojke mogu biti samouke? Da li je to realno ostavrivo u branši?

“Djevojke mogu biti sve sto požele. Posebno u ovoj branši je sasvim česta pojava biti samouk. Veliki je broj programera ili IT stručnjaka koji su samouki, pored onih sa diplomama inžinjerstva i nauke. Ništa nije nemoguće sam naučiti, posebno ako imate mentore iz industrije da pomognu i nadgledaju vaš rad, mada ja opet preferiram i onu stranu škole, koliko god tradicionalno bilo u našoj zemlji, ipak se dosta toga nauči, steknu se dobri temelji  i razvije se drugačiji pogled na cijelu nauku. Što se djevojaka tiče, mislim da će to uskoro biti prevaziđena tema, svakim danom je sve više žena u industriji, samouke ili ne. A o ženama u tehnologijama generalno, smatram da se treba pričati i o drugim profesijama a ne samo o IT. Ženama je mjesto u svim sferama inžinjerstva, prirodnih i društvenih nauka i zanata, jednako kao i muškarcima. Živimo u 2018 godini i nadam se da su mlade djevojke svjesne prednosti koje imaju i svojih sposobnosti. Prilika je više nego što je ikad bilo, i kada su žene se bavile tehnologijom u doba kada se nije nikada ni razgovaralo o tome, ne vidim razlog da danas to bude ikakava prepreka. Dosta sam radila i sa mlađima i starijima, i u Bosni i van i više ne vidim te neke barijere koje potiču od davnih vremena.”

Jer svaki posao je ženski posao.

Pripremila: Erna Ključić