Aktuelne teme Globalne teme Zvuk i boje

Heroine Jugoslavije

U ime Međunarodnog Dana žena, grafički dizajner iz Makedonije- Zoran Cardula, predstavio je svoj novi projekat “The Heroines Of Yugoslavia”. Na ovaj način Zoran želi odati počast 91 ženi – nacionalnoj herioini.  Žene koje ovaj umjetnik predstavlja su borkinje koje su digle svoj glas protiv okupacije, protiv fašizma, a mnoge od njih su slobodu platile svojim životima. Nakon raspada Jugoslavije mnoge od njih su zaboravljene ili je njihov doprinos društvu minimaliziran.

U vrijeme kada nacionalizam, šovinizam i fašizam ponovo nalaze plodno tlo u ovom regionu, Zoran, sa nešto drugačijim umjetničkim pristupom, želi približiti ove žene mladim ljudima, u POP ART stilu .

“Želim pokazati  borbu i hrabrost ovih moćnih žena.”

– napisao je Zoran.

Među portretima se nalaze neke od najmlađih heroina – Fana Kocovska i Ibe Palikuća – pridružile su se Partizanima kada su imale 14 i 15 godina; Darinka Radovanović – čije su dvije kćerke ubijene pred njenim očima, ali uprkos tome ona nije odala lokaciju Partizana; Lepa Radić, – prije nego li je obješena od strane SS trupa povikala je : “Mi ćemo pobjediti!” .Posljednja heroina, koja je nažalost preminula prije nekoliko dana (26.2. 2018) je Danica Milosavljević,medicinska sestra Prve Proleterske brigade i bombašica Druge brigade.

“Fasciniran sam njihovom hrabrošću i zahvalan sam na slobodi koju su nam omogućile! Slava im!”

( Smrt Fasizmu, Sloboda Narodu! / Death to fascism, freedom to the people!)

Pripremila: Erna K.

Izvor/Foto: BoredPanda