Aktuelne teme Feministički internet Globalne teme

Feminizam i internet: Transformativni prostor

Zadnjih dvadeset godina feminizam koristi internet i njegove mogućnosti kako bi pružio otpor i izgradio svoj pokret. Internet je revolucionarni alat za rušenje patrijarhata, uništavanje postojećeg binarnog spola i postizanje feminističkog oslobođenja.Internet otvara prostor za stvaranje i (po)vezivanje feminističkih pokreta i pravaca. Feministički princip koji se odnosi na izgradnju i djelovanje pokreta na mreži, izvan nje i u prostorima između glasi:

Internet je transformativni politički prostor. On pomaže nastajanju novih formi građanstva koje omogućavaju pojedincima/kama da traže, konstruišu i izraze sebe, rodove i seksualnosti. To uključuje povezivanje preko granica, zahtijevanje odgovornosti i transparentnosti te stvaranje mogućnosti za održivu izgradnju feminističkog pokreta.

Iako nam se nekada čini da vodimo borbu s vjetrenjačama internet je ipak postao prirodan način za komuniciranje i dijeljenje feminističkih stavova. Internet je mjesto na kojem sexualno uznemiravanje ima rapidan rast, ali je i mjesto digitalnog aktivizma. Žene sada stvaraju prostor u kojem mogu ad hoc skrenuti pažnju na svakodnevni seksizam, koji je, van online sfere, često ostajao neadresiran, zbog nepraktičnosti u smislu vremena, te mnogih društvenih pritisaka.1 Stvaranjem digitalnog aktivizma stvorena je i feministička revolucija koja je probudila ženski pokret koji je bio proglašen mrtvim. Neke revolucije se možda nisu prikazivale u tradicionalnim medijima, ali danas, revolucija žena je na internetu: streamovana, tvitovana, uslikana i na kraju pretvorena u GIF. 2

O začecima feminističkog interneta među prvima je pisala Donna Haraway u svom djelu “A Cyborg Manifesto”. Ona internet vidi kao novi neutralni prostor s kojim se žene moraju povezati i koje žene moraju oblikovati na način koji će im omogućiti da ruše postojeći društveni poredak.

Na početku svog postojanja cyberfeminizam bio je preambiciozan. Internet kao novi alat i novi prostor nije nužno nosio i novi početak sa već urođenim promjenama. Stvarno stanje prenešeno je u online sfere. Internet jeste slobodan prostor, ali su u njega uvezene stereotipne-patrijarhalne, rasističke i homofobne pretpostavke. Mreža od početka nije građena kao sredstvo/prostor oslobođen od binarnih pretpostavki.

Internet je proširenje društva i on s novim mrežnim tehnologijama donosi više prostora za pregovaranje o granicama između online i offline sfera. S novim tehnologijama mi nismo dobili čist start i nismo u jednom danu postigli prihvatanje raznolikosti, ali smo prihvatili raznolikost borbe kao što su i drugi morali prihvatiti da im se na internetu možemo suprostaviti. Mreža sa sobom nosi mogućnost biranja identiteta, anonimnost i svakako jača i patrijarhalne uticaje, ali to nas potiče da počnemo preispitivati i offline identitete.3

S obzirom na složenost cyber-prostora feministički online aktivizam igra vitalnu ulogu u održavanju pokreta. Stalno se traže novi kreativni i originalni načini korištenja ovog prostora kako ga u potpunosti ne bi osvojio patrijarhat i naposlijetku njime i zavladao.

Nekada su se borbe za prava žena vodile na ulicama. Žene su vodile borbe i dobijale ih. Danas, svaka borba uključuje i mrežu. Ženski pokreti izazivaju vlade i institucije da djeluju. Danas borbe vodimo u svim prostorima. Danas se, između ostalog borimo i hashtagom.

#FreeTheNipple #CountingDeadWomen #BlackLivesMatter #IllRideWithYou #YesAllWomen #NotOkay #MeToo

Internet tehnologije su dio svakodnevice kada je riječ o organiziranju, građenju pokreta i politike angažmana. Feminističke akcije uključuju i online i offline djelovanje ukazujući na potrebnu propusnost među njima. Mrežne, odnosno internet tehnologije su povezane sa svakim slojem osobnog, društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života neke osobe i imaju uticaj na ženska prava, sexualna prava i izgradnju pokreta. Internet je kontinuirani dio otpora i u drugim porstorima i ključan je za izgradnju feminističkog pokreta. Feministi i feministice izazivaju patrijarhalna društva koja žele kontrolisati cijeli sistem .

POVEZANO

Feminizam i internet: otpor žena

Autorica: Erna Ključić (One World Platform)

Ovaj tekst je dio serije tekstova o Feminističkim principima interneta i finansiran je od strane APC (Association for Progressive Communication).

2GIF- eng. Graphic Interchange Format) jedan je od dva najčešće korištena računalna grafička formata za razmjenu slika na World Wide Web-u.

3Evans, 2015 ;