Aktuelne teme Globalne teme

“Umjetni jajnik” mogao bi pomoći ženama koje su prošle kemoterapiju da zatrudne

Liječnici su napravili “umjetni jajnik” koristeći ljudsko tkivo i jajašca kako bi omogućili ženama da zatrudne nakon što su prošle kemoterapiju i druge tretmane koji mogu smanjiti plodnost.

Tim stručnjaka/inja iz Kopenhagena otkrio je da jajnik proizveden u laboratoriju može tjednima držati ljudska jajašca na životu, što daje nadu da će jednog dana žene koje su prošle kemoterapiju ili radioterapiju moći imati djecu.

Implantati jajnika također će biti korisni kod žena koje boluju od multiple skleroze ili određenih poremećaja krvi, koji zahtijevaju agresivne terapije koje nepovoljno djeluju na plodnost, ali i pacijenticama koje prolaze kroz ranu menopauzu.

Žene kojima je dijagnosticiran rak već sada mogu u Engleskoj odstraniti i zamrznuti tkivo jajnika prije nego započnu s terapijom. Ako im se zdravstveno stanje popravi, tada se tkivo vraća i one mogu zatrudniti. Za većinu pacijentica ta procedura je sigurna, osim za one koje imaju tip raka koji može zahvatiti tkivo jajnika (npr. leukemija ili rak jajnika).

Susanne Pors i drugi istraživači iz Kopenhagena smatraju da su umjetni jajnici sigurna opcija. Kako bi izradili umjetni jajnik, kemijskim putem odstranili su iz doniranog tkiva jajnika sve stanice, uključujući potencijalne stanice raka. Tako su dobili tkivo sastavljeno uglavnom od kolagena, na koje su zatim “posijali” stotine ljudskih folikula – mjehurića u kojima se nalaze nezrela jajašca.

Na godišnjem sastanku Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju u Barceloni Pors je objasnila kako je njezin tim implantirao umjetni jajnik s 20 folikula u miša te otkrio da je četvrtina folikula u takvom okruženju preživjela barem tri tjedna. Za to vrijeme, oko jajnika su se počele razvijati krvne žile.

“Ovo je prvi dokaz da ovakve jajne stanice možemo održati na životu. Radi se o važnom koraku,” izjavila je Pors, dodavši da je dalek put do primjene ove tehnologije na ljudima. “Nećemo biti spremni za testiranje na ženama još 5-10 godina.”

Posuđeno sa: Voxfeminae.net