Aktuelne teme Feministički internet Globalne teme Women Rock IT

Feminizam, internet i memorija

Riječ memorija ima više značenja, te se koristi u različitim kontekstima. Nekada nam memorija treba da bismo objasnili_e ograničen prostor za pohranu nekih podataka i tada se ovaj pojam uglavnom veže za informaciono-komunikacijske tehnologije, a ponekada riječ memorija koristimo da bismo opisali neko sjećanje, historiju, nešto što se događalo u prošlosti.

Oboje se pak u svojoj korelaciji veže za feminizam. Memorija nije samo neki ograničeni prostor, ali nije ni isključivo historija pretraživanja preglednika za internet, memorija je sjećanje, memorija je otpor.

Po principu: “Imamo pravo na upražnjavanje i zadržavanje kontrole nad vlastitim osobnim historijama i memoriji na internetu. To uključuje i mogućnost pristupa svim našim osobnim podacima i informacijama na internetu, kao i mogućnost kontrole nad tim podacima, uključujući i informaciju ko im može pristupiti i pod kojim uslovima te mogućnost da ih zauvijek izbrišem.”

Pisali_e smo o pohrani naših podataka na internetu i kako u svakom trenutku mi imamo pravo, ili bi trebali_e da ga imamo kako bismo uklonili_e naše informacije s interneta ukoliko to želimo. Prema GDPR odredbi posjedujemo određena i individualna prava kada je u pitanju prikupljanje naših podataka. Kao prvo, imamo pravo na informacije. U svakom slučaju kada neko prikuplja naše podatke mi imamo pravo da to znamo i da ne pristanemo na to ili da zatražimo uklanjanje naših informacija ili bilo šta vezano za njih: kako se prikupljaju, za šta se koriste, ko im ima pristup.

Današnji zakoni rade na unaprjeđivanju prava kada je riječ o prikupljanju osobnih podataka i skladištenju istih u neke stalne i/ili privremene memorije na internetu. Ali, šta je sa memorijom pokreta? Šta kada se borite da ostavite trag na internetu, vi i vaša borba. Kada je riječ o feminizmu kao pokretu memorija zapravo predstavlja otpor. Feminizam se unazad godinama razvija na internetu i dio je memorije interneta. Ne znamo tačno kako je započeo feminizam na internetu, ali zahvaljujući individualnim pričama koje su podijeljene na mreži, zahvaljujući mogućnostima izazivanja patrijarhalnih stavova i odgovorima na iste, dakle zahvaljujući svemu onome što je zabilježeno- feministička borba se prepoznaje i još uvijek traje.

Ovo je jedan od feminističkih principa koji je ostavio veliki trag svog djelovanja i u Bosni i Hercegovini, zemlji koja nema mnogo zakona koji se odnose na internet, zemlji koja ne poštuje mnogo toga kada je riječ o prikupljanju informacija građana_ki dok surfaju, ali zemlji koja je itekako učestvovala u izgradnji feminističkog interneta i koja je doprinijela muzeju artefakata vezanih za feministički pokret online i offline. Princip “Memorije” najbolje i opisuje projekat online muzeja koji je prikupljao predmete korištene u borbi feminizma. Svi ti predmeti: stikeri, posteri, audio i video zapisi ostavili su svoj trag online. Cilj muzeja je da se sačuvaju sva sjećanja na borbe koje su se vodile da bismo sačuvali_e pokret.

Feministički pokreti u Bosni i Hercegovini itekako se trude očuvati memoriju feminizma.

Take back the tech 2017, BiH i regija

Imamo pravo da čuvamo sjećanje na otpor koji pružamo sistemu koji je toliko puta pokušao zataškati i ugušiti naše borbe. Imamo pravo da kontrolišemo našu historiju i da svako sjećanje koristimo kao otpor u narednoj borbi. Sjećanje na činjenicu kako su najstarije žene u plemenu Irokeza birale muškog starješinu i onda kontrolisale njegovo upravljanje nije izmišljeno. To je začetak feminizma na prostorima gdje pokret sada vodi jednu mučnu borbu kako bi dokazao jednakost žene i muškarca. Naravno da su činjenicama pokušali upravljati oni kojima žene smetaju. Zato je sjećanje otpor.

Stalno podsjećanje i njegovanje memorije pokreta povećava šanse ka uspješnijim borbama i umanjuje šanse da se ponavljaju greške iz prošlosti.

POVEZANO

Feminizam, internet, privatnost i podaci

Autorica: Erna Ključić (One World Platform)

Ovaj tekst je dio serije tekstova o Feminističkim principima interneta i finansiran je od strane APC (Association for Progressive Communication).