Aktuelne teme Feministički internet Globalne teme Women Rock IT

Feminizam, internet i anonimnost

U prethodnim tekstovima ukazivali smo na važnost privatnosti i anonimnosti na internetu, o zaštiti vaših privatnih podataka i o tome kako nikad niste sigurni.

Ubijeđeni smo da imamopravo na privatnost, ali anonimnost i privatnost na mreži nisu ista stvar. Anonimnost je jedini način održavanja minimalne razine privatnosti dok surfate internetom.

Po principu: “Branimo pravo na anonimnost i odbacujemo sve zahtjeve za ograničavanje anonimnosti na internetu. Anonimnost nam omogućava slobodu izražavanja na internetu, naročito kada se govori o rušenju tabooa o seksualnosti i heteronormativnosti, eksperimentisanju s rodnim identitetima i kreiranju sigurnosti za žene i queer osobe koje su izložene diskriminaciji.

Privatnost je vrlo važna, ali nije isto što i anonimnost. Ljudi imaju pravo na privatnost, ali ni privatnost ni anonimnost nisu zagarantovane. Stalno smo žrtve proizvoda koji nam nude anonimnost pod krinkom očuvanja privatnosti, koja bi nam trebala biti pravno dodijeljena, te nam obećavaju anonimno kretanje mrežom za “sitne” novce. Ali, ni s novcem ni bez njega anonimnost na internetu ne postoji. Ne može vam je niko garantovati, niti je možete kupiti.

Anonimnost bi značila da je naše pretraživanje interneta privatno i drugi neće i ne mogu znati što čitate i gledate na internetu. U tom slučaju vlasnici pretraživača i stranica na internetu štitili bi vašu privatnost, ali to jednostavno nije istina. Negdje, na nekom serveru daleko od mjesta gdje stanujete postoji informacija o svemu što ste ikada posjetili, pročitali ili nekom poslali. Svi vaši klikovi skupljaju se kao mrvice koje ostavljaju tragove i mogu se složiti u jednu veliku puzlu zvanu- identitet.

Svoju privatnost na internetu štitimo samo ako o njoj razmišljamo, međutim ako mislimo da se ona podrazumijeva, tada je definitivno nema, jer niko ne može “stvoriti” anonimno okruženje za nas ukoliko sami ne razmišljamo o njemu.

Anonimnost se često veže uz kriminalne radnje, ali ne mora značiti da ste kriminalac samo zato što želite ostati anonimni i sačuvati svoju privatnost.

Možda želite ostati anonimni_e jer će te se tako zaštititi od potencijalnih zlih radnji, prevara i spama. Humanitarne donacije dobar su primjer korištenja anonimnosti i zapravo većina radnji zbog kojih želimo ostati anonimni_e su legitimne, legalne i opravdane. Zahvaljujući anonimnim “story tellersima” koji_e su pričali_e svoje priče o feminizmu, o suprostavljanju patrijarhatu, o svojoj LGBT zajednici- razbile su se mnoge predrasude i tabui. Internet je divno mjesto za širenje pozitivnog uticaja, razbijanje predrasuda i svi_e one koji_e žele da podijele svoje priče, znanje i iskustva imaju pravo ostati anonimnima u svojoj borbi.

Svi_e oni_e koji rade sa ženama koje su preživjele nasilje znaju koliko je važno da one kao žrtve sačuvaju svoju privatnost online. Ako su žene doživjele nasilje, to sada ne znači da se trebaju isključiti iz svih segmenata društva i prestati koristiti mrežu. Upravo suprotno, žene treba da koriste internet, treba da razgovaraju o svojim problemima sa drugim ženama, da vode svoje borbe i treba da im bude omogućeno da to rade anonimno – ukoliko to žele.

Naravno da anonimnost može dovesti do povećanja kriminalnih radnji, ali anonimnost je isto tako i važan štit za osobe koje su preživjele rodno zasnovano nasilje, žene i LGBTQ osobe.

Vladama i velikim korporacijama smeta sve veća težnja građana_ki za anonimnošću. Nekima smeta upravo ta borba koja se vodi iz sjene da bi se očuvao integritet i privatnost, ali sve se skoro uvijek dovodi u vezu s kriminalom. Vladama pak smeta činjenica da (ne) mogu presretati komunikaciju građana, a sve pod krinkom da nude stopostotnu sigurnost.

Iako ne postoji stopostotni način kako biste zaštitili svoju privatnost ponekad je važno da ostanete anonimni na internetu. Potrebno je da budete u korak s vremenom i nabacite što više slojeva zašite. To ne znači da treba da se bojite tehnologije ili izbjegavate njeno korištenje, ali jednostavno morate razumno da pristupate mreži i racionalno dijelite svoje informacije na njoj. Istražite prije korištenja određenih sajtova, koje to informacije prikupljaju o vama i da li vi želite da ih podijelite. Svoje osobne podatke upisujte tamo gdje je to najnužnije, ako informacije koje vam traže nisu obavezne, nemojte ih upisivati. Nemojte zanemarivati virusne prijetnje na internetu. Naše pravo je da surfamo sigurno, i to je tako u teoriji, ali u praksi je daleko od istine. Nemojte misliti da poznajete internet i da stranice koje posjećujete, a za koje mislite da su provjerene, neće iskoristiti vaše podatke. Uživanje u durštvenim mrežama može sa sobom donijeti pakao. Niste kukavica ako se na forumu predstavljate anonimno dok raspravljate o pravima žena. Vi jednostavno štitite svoju privatnost. Imate pravo biti anonimni iza svojih izjava. Koristite VPN (virtual private network) kada pretražujete i koristite mrežu. Nemojte nasjedati na mailove koje dobijate, spam može biti opasno mjesto. Ne, niste naslijedili bogatsvo od dalekog rođaka. Nemojte klikati na linkove koje dobijete u porukama i mailovima koji izgledaju sumnjivo, posebno ne ako je pošiljatelj nepoznat. Nemojte se upuštati u dopisivanje s osobama o kojima ništa ne znate ili budite anonimni. Postavite šifre na svoje uređaje. I kada sve to uradite, kada naučite da nosite sve ove slojeve zaštite, a vi provjerite šta internet ima da kaže o vama…?

Sve informacije koje o sebi pronađete na nekoj stranici, bilo da su tačne ili ne, imate pravo tražiti od administratora da vam kaže kako ih je prikupio i možete zatražiti njihovo uklanjanje.

POVEZANO

Feminizam, internet i memorija

Autorica: Erna Ključić (One World Platform)

Ovaj tekst je dio serije tekstova o Feminističkim principima interneta i finansiran je od strane APC (Association for Progressive Communication).