Aktuelne teme Feministički internet Globalne teme Women Rock IT

Feminizam, internet, djeca i mladi

Internet je teško kontrolisati, nametati mu zakone, sprovoditi ih te utjecati na sadržaj koji se širi brzinom svjetlosti. Nije nemoguće, ali je teško i to je djelimično tako zbog pojave novih naprednih tehnologija s kojima se djeca doslovno rađaju.

Izloženi stalnom rastu informaciono-komunikacionih tehnologija za djecu i mlade postalo je neizostavno da skoro sve informacije prvo potraže online. Roditelji djeci često puštaju crtane (animirane i/ili neke druge) filmove kako bi ih zabavili tim šarenim pokretnim slikama koje su praćene muzikom i ona tako postaju ovisna o internet sadržajima. Djeca odrastaju i postaju radoznala. Sve što čuju i vide referiraju u odnosu na informacije koje se nalaze na mreži. Svoja prijateljstva šire komuniciranjem na internetu. Socijalizuju se i obrazuju- online. Igraju se i zabavljaju- online. Posjeduju svoje uređaje koje su (većinom) dobili na poklon od svojih roditelja, a kada su u kazni, ti uređaji im se uskraćuju.

Po principu „Tražimo da se glasovi i iskustva mladih uključe u donošenje odluka o siggurnosti i bezbijednosti na internetu te da se promoviše njihova sigurnost, privatnost i pristup informacijama. Mi prepoznajemo pravo djece na zdravi emocionalni i spolni razvoj koji uključuje i pravo na privatnost i pristup pozitivnim informacijama o seksu, rodu i seksualnosti u ključnim periodima života.“

Internet može biti mračno mjesto i roditeljski instinkt često reaguje zabranama i uskraćivanjem korištenja mreže. Prije pojave prenosivih uređaja, dok (i ako) se u domaćinstvu nalazio po jedan desktop računar, roditelji su smatrali da je moguće kontrolisati pretraživanje interneta. Danas se to uskraćivanje vrši na način da se uređaj nalazi u torbi ili ormaru staratelja do isteka kazne. Ipak, snalažljiva djeca uvijek nađu izgovor jer danas je laptop potreban i da bi se uradila domaća zadaća.

Vjerujemo da bi veći učinak sigurnijeg pretraživanja interneta bilo uključivanje djece i obrazovanje djece kada posrijedi sigurnost na mreži nego li što to može učiniti kažnjavanje i uskraćivanje informacija. Djeca i mladi trebaju biti uključeni u donošenje odluka, te trebaju biti informisani kako bi znali odmjeriti snage dobra i zla i u ključnim momentima svog odrastanja pravilno se informisati o svom zdravlju, spolnim karakteristikama, reprodukciji i svemu onome što pozitivno može utjecati na njihov rast i razvoj. Oni, također trebaju biti upoznati s posljedicama jer mladi, a naročito djeca ne mogu znati ništa o spam porukama ukoliko nisu informisani. Danas naše inboxe i nakon površne posjete neke stranice može zatrpati hrpa spam mailova. Djeca moraju znati razliku i odrasli ih trebaju uključiti i obezbijediti im pravilno savjetovanje i obrazovanje kako bi od mreže izvukli samo najbolje.

Preporuka psihologa, u zavisnosti od dijelova svijeta je da djeca ne bi trebala koristiti internet prije navršenih 10 ili 12 godina.

Milioni web stranica mladima pružaju beskrajne mogućnosti za kupovanje, istraživanje, komuniciranje s prijateljima, igranje igrica sa ljudima iz drugih krajeva svijeta i sve te mogućnosti su vrlo atraktivne do momenta kada se nađu na mračnoj strani interneta. Mladi i djeca ne bi trebali da se boje interneta niti tehnologije koja omogućava njegovo korištenje, naprotiv trebali bi biti u korak s vremenom kako bi se pravovremeno zaštitili. Kako bi sprječili neželjene efekte oni se moraju obrazovati i sve češća pojava je da im u tome pomažu i internet provajderi. Iako bi zaštita, informacije i obrazovanje trebali biti besplatni nerijetko se susrećemo s činjenicom da nam se sigurnost prodaje. Ali, u svijetu uvijek postoje ljudi koji razvijaju besplatne programe zaštite i ponekada je potrebno da roditelji skupa sa djecom istraže najbolje mogućnosti interneta i zaštite.

Roditelji često misle da su djeca u svojoj dječijoj sobi najsigurnija jer su im “na oku” , ali postoje oči interneta koje gledaju svaki aspekt života jednog djeteta dok ono sjedi u svojoj sobi.

Pretraživači danas nude razne ekstenzije koje onemogućavaju djeci pristup nekim od sadržaja za koje se misli da bi mogli imati loš uticaj na razvoj djece.

Jedna takva ekstenzija je Parental Control: Family Friendly Filter by Media Partners.

Ovo je samo jedan od niza besplatnih alata koji mogu ponuditi jedan od slojeva zaštite za maloljetnike jer ne postoji 100%-tna zaštita, ali svaki dodatni sloj zaštite može učiniti nešto za vaše dijete. Svakako, osim ekstenzija postoje usluge koje nude sami provajderi kako bi omogućili svojim korisnici_ama što sigurnije surfanje.

U posljednje vrijeme se po pitanju online sigurnosti djece primjećuju pomaci i u radu vladinih i nevladinih sektora.

Jedan od svjestkih događaja koji promovišu sigurnu mrežu je „Dan slobodnog interneta“ koji je uspostavljen 2004. godine i od tada je narastao u globalni pokret koji svake godine skreće pažnju na probleme poput cyber nasilja i govora mržnje na internetu, te sigurnog korištenja društvenih mreža i interneta uopšte.

Dan sigurnijeg interneta (ili Dan slobodnog interneta) 2018. u svijetu je obilježen 6. februara pod sloganom „Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji internet počinje s tobom“. Hrvatska i Bosna i Hercegovina su Dan sigurnijeg interneta obilježile online takmičenjem za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na internetu.

U Bosni i Hercegovini, ovaj Dan se obilježava u organizaciji MFS – EMMAUS-a, uz podršku Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH).

Da se radi na promicanju sigurnijeg interneta u BiH dokaz je i pokret “Djeca na internetu”.

Stranica je informativnog karaktera, te pruža osnovne informacije o sigurnom koištenju interneta, kako za djecu tako i za roditelje. Jedan dio stranice posvećen je učenju kroz igru, dok su ostale informacije sistematski raspoređene.

Stranica sadrži i kratki priručnik “E bonton” koji sadrži upute za neka osnovna načela ponašanja na internetu jer iako nema puno zakona na internetu, osnovna moralna načela i principi ponašanja nisu se promijenili.

POVEZANO

Feminizam, internet i anonimnost

Autorica: Erna Ključić (One World Platform)

Ovaj tekst je dio serije tekstova o Feminističkim principima interneta i finansiran je od strane APC (Association for Progressive Communication).