Aktuelne teme Globalne teme

Koje su bile najbolje i najgore zemlje za žene u 2018. godini?

Island je proglašen rodno najravnopravnijom državom na svijetu desetu godinu zaredom, stoji u novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, javlja Global Citizen.

U “Globalnom izvještaju o rodnom jazu u 2018.” istraživači/ce su mjerili nejednakosti između žena i muškaraca u 149 zemalja u nekoliko kategorija: ekonomske prilike, politička osnaženost, obrazovne mogućnosti te zdravlje i preživljavanje.

Među najboljim državama osim Islanda našle su se i Norveška, Švedska, Finska, Nikaragva, Ruanda, Novi Zeland, Filipini, Irska i Namibija.

Međutim, unatoč unapređenjima ženskih prava u mnogim zemljama, trenutnim tempom trebat će nam 108 godina da dokinemo neravnopravnost između muškaraca i žena, i čak 202 godine da zatvorimo rodni jaz na tržištu rada, stoji u izvještaju.

Zemlje koje pokazuju najsporiji napredak su Libanon, Saudijska Arabija, Iran, Mali, Kongo, Sirija, Pakistan i Irak, a najgorom zemljom za žene proglašen je Jemen.

Hrvatska se našla na 59. mjestu od ukupno 149, a najslabiji smo u kategoriji političke osnaženosti žena.

“Iako je napredak vrlo spor i usprkos značajnoj heterogenosti rezultata, ohrabruje nas činjenica da se većina zemalja kreće prema većoj rodnoj ravnopravnosti i bliže ostvarenju UN-ovog petog cilja održivog razvoja: rodne ravnopravnosti,” stoji u izvještaju.

Posuđeno sa: Voxfemiane